Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .stĺpčeky .priama reč Lucie Piussi

Jaroslava Blažková  bola pre mňa najväčším literárnym objavom. Dodnes si pamätám ten šok, keď som sa začítala do nenápadnej knižočky z vydavateľstva Aspekt, ktoré ako prvé znovu vydalo jej prózy.

Priama reč Lucie Piussi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

akoby niekto zapísal našimi očami to, čo žila zamlada generácia našich rodičov. Žiadny odstup. Žiadny naftalín, sentiment či gýč. Žiadne literárčenie. Žiadny formalizmus. Čistá krása od akademizmu vzdialená miliardy svetelných rokov. Autenticita taká, že v mojom živote spôsobila prievan, zápal a takú chuť písať! A pritom – čuduj sa svete – všetko to boli prózy staré, ktoré Jaroslava Blažková písala zamlada, v šesťdesiatych rokoch, ešte predtým, než emigrovala do Kanady.

Rebelské poviedky ako keď klaun v cirkuse bičom plieska. Optika takpovediac čechovovská – žiadne moralizmy, žiadne vnucovanie autorského zámeru. Len život, komédia života, až srdce stíska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite