Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec starej ľavice?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Veľkou správou parlamentných volieb v Holandsku nebola len porážka Geerta Wildersa. Bol ňou aj katastrofálny prepad sociálnodemokratickej Strany práce.

Koniec starej ľavice? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

holandská Strana práce skončila vo voľbách v roku 2012 druhá s takmer 25 percentami hlasov, teraz však získala len 5,7 percenta. Časť dôvodov väzí v účasti v pravoľavej koalícii, čo tým slabším stranám prospieva len málokedy. Ale to nie je celý príbeh. Erózia podpory tradičnej sociálnej demokracie prebieha aj inde. Pod vedením Jeremyho Corbyna, ľavičiara hibernovaného v 70. rokoch, prestali byť aj britskí labouristi serióznou stranou. Minulý mesiac stratili v doplňovacích voľbách kreslo v okrsku Copeland, ktorý držali od roku 1935. Bolo to tiež prvýkrát od roku 1983, keď opozičná strana stratila kreslo v prospech vládnucej.

Vo Francúzsku má zasa kandidát Socialistickej strany, tradičný socialista Benoît Hamon, podporu len okolo 13 percent. Jej vplyvní členovia, napríklad bývalý primátor Paríža Bertrand Delanoë či ľudia blízki expremiérovi Vallsovi, preto napriek hrozbe vylúčenia zo strany prebiehajú k hnutiu „En Marche!“ Emmanuela Macrona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite