Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Františka Rímska

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Vždy mi ako dieťaťu vŕtala v hlave jedna otázka. Svätý je svätý. V poriadku. Ale ako sa ním stane? Iba modlitbou? Iba napodobňovaním iného svätého? Nuž, čo svätý, to iná odpoveď. Dôležitá nie je cesta, ale cieľ.

Františka Rímska Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a tie cesty sú naozaj rôzne. Napríklad taká Františka Rímska. Bola všetkým – manželkou, matkou, vdovou i rehoľníčkou. Kľukatý život. Vydávala sa ako 15-ročná. Mala tri deti. Počas obrany Ríma v roku 1410 bol Františkin manžel ťažko ranený. Už nikdy neozdravel, a tak starosť o muža a tri malé deti ostala na nej. Lenže vojna je vojna a jej následky neostávajú iba na bojiskách. Najstaršieho syna odvliekli do zajatia ako rukojemníka, dve mladšie deti zomierajú na mor, ktorý sa rozšíril po meste.

Františka nezúfa. Chodí po meste a zisťuje, že ostatné rodiny sú na tom ešte horšie než ona s manželom. Chodí do troch rímskych nemocníc, kde pomáha opatrovať chorých, stojí pri ich lôžku, sprevádza ich počas choroby, modlí sa s nimi. Otvára sýpky svojho domu, aby pomohla obyvateľom mesta, ktorí stratili strechu nad hlavou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite