Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlas európskeho ľudu

.juraj Karpiš .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Európsku úniu čakajú tento rok voľby v najväčších členských krajinách – a existuje nenulový potenciál, že zásadným spôsobom zmenia jej fungovanie. Neistotu cítiť aj v ekonomike.

Hlas európskeho ľudu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vidno napríklad opäť rastúce rozdiely medzi úročením dlhopisov jednotlivých členov Únie a tiež migráciu eur z periférie do nemeckých bánk. Nemecké parlamentné voľby pritom patria k tým nudnejším. Aj keď to podľa prieskumov vyzerá, že kancelárku Merkelovú môže poraziť z európskeho parlamentu ujdený Schulz, zásadnú zmenu v európskych témach to neprinesie.

Efektom blížiacich sa volieb je však aj v Nemecku väčšia citlivosť vládnych politikov na témy rezonujúce vo verejnosti. Zrazu počuť otvorenú kritiku ministra financií na adresu Európskej centrálnej banky a jej politiky nových eur za nulové úroky pre každého.

Wolfgang Schäuble sa posťažoval novinám Tagesspiegel, že euro je pre Nemecko „príliš slabé“. Pre Financial Times potom upresnil, že si je vedomý, že ECB a Mario Draghi musia stanovovať monetárnu politiku pre celú eurozónu, no táto je „pre Nemecko príliš uvoľnená“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite