Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svätý Michael

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Ak existuje kniha, ktorá najviac ovplyvnila môj pohľad na slobodu, demokraciu a voľný trh, potom je to Duch demokratického kapitalizmu. Jej autor, tichý a priateľský človek, práve odišiel.

Svätý Michael Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najnovšie číslo .týždňa je holdom jedinému človeku.

Prvýkrát som Michaela Novaka stretol na jar roku 1994 v jeho washingtonskej kancelárii pri Dupont Circle. Dovtedy som s úctou hltal jeho texty, a zrazu som stál pred jeho dverami. Bol vtedy prominentným výskumníkom American Enterprise Institute, spoluautorom pápežskej encykliky, poradcom top amerických politikov a jedným z lídrov intelektuálnej americkej diskusie, no nijako to nedal najavo. Mal som veľký rešpekt a trochu stiahnuté hrdlo, no on ma ako vnuk prisťahovalcov zo Slovenska privítal srdečným „Ahoj Štefan,“ nalial mi pol litra zlej kávy a potom mi plne venoval viac než hodinu svojho času.

Bol to naozaj veľký luxus, pretože to nebol rozhovor do médií, ale len pre mňa. Michael pozorne načúval moje otázky a veľmi starostlivo formuloval svoje odpovede. Bol to jeden z mojich určujúcich rozhovorov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite