Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mesačný prach

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

„Otecko, keď si už bol na tom Mesiaci a vrátil si sa, tak ma zober stanovať,“ povedala raz dcérka Terezka svojmu otcovi Eugenovi Andrewovi Cernanovi, Slovákovi, ktorý bol posledným mužom na Mesiaci.

Mesačný prach Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tá stanovačka sa však už potom nikdy neuskutočnila, lebo po návrate z Mesiaca bolo stále treba niekam cestovať po svete a besedovať o tom, aká nádherná je planéta Zem z pohľadu Mesiaca, aká je to sila, osobne tam stáť oboma nohami vo vesmírnom prachu.

Mimochodom, raz mi môj otec, ešte ako chlapcovi, keď som v našej kuchyni neprestával kýchať a kýchať, povedal: „Syn môj, ty by si mal ísť na liečenie na mesiac na Mesiac.“

„Bez práce niet odpočinku a bez boja niet víťazstva.“

No nie o tom som chcel. Na unikátnom gymnáziu Angely Merici v Trnave, kde učím, mám novozriadenú hovorňu. Slúži zároveň aj ako spovednica. Keď som tam ešte v jeseni čakal pri pootvorených dverách na pohovorenie si s ľuďmi, započul som na chodbe nasledujúci rozhovor medzi dvoma žiačkami:

„Budeš dnes v noci pozerať hokej? Našim sa zatiaľ na tom turnaji výborne darí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite