Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

V roku 1945 bolo Rakúsko oslobodené sovietskou armádou a Spojencami. Následne došlo k okupačnej správe krajiny štyrmi veľmocami: USA, Spojeným kráľovstvom, Francúzskom a ZSSR. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prítomnosť sovietskej armády vyvolávala u obyvateľstva veľké obavy. Druhého februára 1947 sa na podnet františkánskeho kňaza Petra Pavliceka dalo do pohybu hnutie „Rosenkranz – Suhnekreuzzug“. Vychádzalo z posolstiev Máriiných zjavení vo Fatime, ktoré v tom roku slávili 30. výročie. Pokánie, zmierenie, modlitba ruženca, zmierne pobožnosti, nočné adorácie. Od roku 1950 na deň mena Panny Márie prechádzala Viedňou cez Ringstrasse mariánska procesia. V roku 1955 malo hnutie viac ako pol milióna prívržencov. Dňa 15. mája 1955 bola podpísaná „štátna zmluva“ o nezávislosti Rakúska a sovietske vojská opustili Rakúsko. Rakúšania sú dodnes presvedčení, že odchod sovietskych vojsk bol zázrak, vymodlený ružencovým hnutím.

Rok 1947 bol aj na Slovensku výnimočný a niesol sa v znamení kríža. Dňa 11. mája 1947 sa konala tradičná pešia púť Bratislavčanov do Marianky. Začínala sa v jezuitskom kostole. Študenti zo Svoradova priniesli na túto púť veľký kríž, ktorý potom celou cestou striedavo niesli zástupcovia rôznych stavov. Táto púť vyvolala taký ohlas, že všetky tradičné púte na Slovensku sa potom niesli v znamení nesenia kríža. A v lete 1947 začali Bratislavčania nosiť krížiky na chlopniach kabáta. A robotníci po celom Slovensku začali robiť peňažné zbierky, kupovali za ne kríže a vešali ich v dielňach, jedálňach, kanceláriách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite