Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvý telefonát Donalda Trumpa

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Tento text píšem pár hodín predtým, než si Trump prvýkrát zatelefonuje s Putinom. Rád by som sa mýlil, ale myslím si, že v sobotu sa písala história. A možno aj revízia roku 1989.

Prvý telefonát Donalda Trumpa Natália Ložeková/natalialozekova.sk

nemyslím si, že Trump je od diabla. Nevolil by som ho, ale nevolil by som ani Hillary. Áno, Trump je hrubý, nevkusný a neznesiteľne sebastredný, klamal o mainstreame a elitách, z ktorých potom zložil vládu, urážal veteránov, ženy aj slabých. To všetko je u najmocnejšieho politika sveta katastrofa.

Ale Amerika má pevné základy, dostatočnú vrstvu rozumných ľudí napravo i naľavo a najmä veľkú tradíciu slobody vrátane bŕzd a protiváh. To všetko zrejme zabráni tomu, aby Trump Ameriku príliš poškodil (veľmi pekne o tom píše Mojmír Hampl v článku Chvála Anglosasů). Dokonca si myslím, že Trump môže viacero uviaznutých problémov v Amerike zlepšiť.

Lenže potom je tu Trumpovo: „America first!“. Neprekáža mi to pritom doslovne, lebo veď každý štátnik má zodpovednosť v prvom rade za svoj štát a až potom za väčší celok. Chcieť opak je utópia a pokus o otáčanie vetra. Ale „America first“ z úst Trumpa znie inak, než povedzme z úst Ronalda Reagana. Celkom inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite