Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čierno-biele videnie

.ambróz Martin Štrbák .stĺpčeky .žalmy jasovského opáta

Občas zvykneme hovoriť o čierno-bielom videní, o tom, že veci majú byť buď dobré, alebo zlé. Pesimisti hovoria, že všetko je akési sivé – niečo viac a niečo zasa menej.

Čierno-biele videnie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

kniha žalmov sa otvára prvým žalmom, o ktorom môj priateľ a spolužiak, slovenský biblista František Trstenský, povedal, že je to úvod do celej Knihy žalmov. Svätopisec jasne a dôkladne odlišuje dobro od zla, svätosť od bezbožnosti: „Blažený človek, ktorý nekráča podľa rady bezbožných a na ceste hriešnikov nestojí a v spoločenstve posmievačov nesedí. Ale v Pánovom zákone je jeho záľuba a o jeho zákone rozjíma dňom a nocou. A bude ako strom presadený ku kanálom vôd, ktorý prinesie svoje ovocie v svojom čase a jeho lístie nezvädne a vo všetkom, čo bude robiť, bude mať úspech.“ To neplatí pre bezbožných, lebo tí sú opísaní ako pleva, ktorú odnáša vietor. Bezbožní nepovstanú na súde a hriešnici v zhromaždení spravodlivých, „pretože Pán pozná cestu spravodlivých a cesta bezbožných zanikne“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite