Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alžbeta Anna Bayley-Setonová

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Tuberkulóza jej už celkom rozkladá pľúca. Jej život sa končí, nemá ani 47 rokov. Napriek tomu vníma, že nežila prázdny život. Bol plný, preplnený – udalosťami, stretnutiami a láskou.

Alžbeta Anna Bayley-Setonová Natália Ložeková / natalialozekova.sk

narodila sa v New Yorku a mama ju dala pokrstiť v episkopálnej cirkvi. Otec bol chirurg. Veľa si ho doma neužili. Keď mala tri roky, narodila sa im ďalšia sestra. Ale mama zomrela. Otec sa znovu oženil, no nová manželka sa o deti nedokázala postarať. A tak odišli na farmu k strýkovi Viliamovi.

Meno Viliam ju prenasledovalo. Keď mala 20 rokov, vydala sa za Viliama Setona, mladého obchodníka. Narodilo sa im päť detí. Veľmi ho milovala. Keď ochorel, presťahovali sa do Talianska. Bola to veľká zmena, ale čo človek neurobí pre najmilovanejšiu osobu? Viliamovi však už tá zmena nepomohla. Mala 29 rokov, ostala vdovou s piatimi malými deťmi. Pomáhali jej miestni Taliani. Veľa plakala a o čo viac plakala, o to viac jej iní pomáhali. Vrátila sa domov do New Yorku. No chýbalo jej Taliansko, dobrosrdečnosť, pomoc, manžel a... chodenie do kostola. To sa naučila v Taliansku. Po roku sa stala katolíčkou. Jej príbuzní jej to mali za zlé a financie, ktoré mala, jej zobrali. Aj majetok po Viliamovi. Vraj zneuctila jeho pamiatku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite