Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O čom vlastne bola reformácia?

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

Odpoveď na otázku o zmysle nejakej historickej udalosti vždy ovplyvňuje naše pochopenie dejín, alebo vznešenejšie, filozofiu dejín. Na otázku o podstate reformácie sa dá odpovedať rôzne, no málokto pochybuje, že išlo o významný medzník svetových dejín.

O čom vlastne bola reformácia? Autor: Natália Ložeková/Natalialozekova.sk Pavel Hanes je vysokoškolský pedagóg a kazateľ v Bratskej jednote baptistov.

z perspektívy európskych dejín bola reformácia súčasťou veľkého historického pohybu od stredoveku k novoveku. Z tohto pohľadu patrí reformácia k humanizmu, renesancii, formovaniu európskych národov, vedeckým, technickým a zemepisným objavom (objavenie Ameriky v roku 1492) a podobne. V dejinách vojenstva je s reformáciou spojená séria krvavých vojnových konfliktov, ktoré trvali až do polovice 17. storočia.

Z perspektívy cirkevných dejín bola reformácia súčasťou procesu rozpadu cirkvi ako jednotnej inštitúcie. Dá sa vysvetľovať ako pokračovanie delenia, ku ktorému patrí odrezanie východného pravoslávia v roku 1054, vznik nábožensko-sociálnych hnutí: napríklad lollardi v Anglicku (13. storočie) alebo husiti v Česku (15. storočie). Sektárske hnutia boli cirkvou často násilím potlačené, Reformácia však vytvorila popri rímskokatolíckom a pravoslávnom „tretí prúd“ kresťanstva, ktorý sa nepodarilo zlikvidovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite