Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci zobrali bod favoritovi turnaja, prehrali s ním až po nájazdoch

.tasr .šport

Slovenskí hokejoví reprezentanti na tohtoročných majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji druhýkrát bodovali, v pondelok popoludní v lotyšskej Rige podľahli favorizovaným Kanaďanom 1:2 po samostatných nájazdoch.

Slováci zobrali bod favoritovi turnaja, prehrali s ním až po nájazdoch SITA/AP Photo/Roman Koksarov

jediný gól slovenského výberu strelil útočník Peter Cehlárik, ktorý v závere prvej tretiny vyrovnal stav na 1:1. Brankár Samuel Hlavaj sa prezentoval 43 zákrokmi. V utorok a v stredu majú Slováci voľno, vo štvrtok o 19.20 h SELČ na nich čaká duel proti Švajčiarom.

Slováci si už vo štvrtej minúte vypýtali aktivitou prvú presilovku, no skrátilo ju vylúčenie Okuliara. Neskôr si k nemu sadol na trestnú lavicu Pánik a Kanaďania hrali pol minúty piati proti trom Slovákom. Hlavaj však podržal svoj tím. V ôsmej minúte jeho spoluhráči prepadli v obrane, Jake Neighbours sa rútil sám na slovenského brankára a strelou pomedzi betóny poslal Kanadu do vedenia 1:0. Po 20 sekundách mohol vyrovnať Sukeľ, ale jeho pokus spomedzi kruhov Montembeault chytil. Bol to prvý zákrok kanadského gólmana v zápase. Hudáček sa neskôr dvakrát dostal do samostatného úniku, no ani raz neuspel. V 17. minúte Slováci využili svoju prvú celú presilovku, kombináciu zakončil vyrovnávajúcim gólom Peter Cehlárik.

V úvode druhej tretiny si vybojovali Slováci ďalšiu početnú výhodu, Hudáček a Pánik v nej zahodili čisté šance na vedúci gól. Na opačnej strane Carcone po úniku trafil tyčku. V strede tretiny dostali Kanaďania príležitosť hrať v presile o dvoch hráčov takmer minútu, no aj tentoraz Hlavaj odolal. Neskôr zneškodnil veľké šance Carconeho a Beara z bezprostrednej blízkosti bránky. V 37. minúte rozhodcovia udelili Liborovi Hudáčkovi vyšší trest a vylúčili do konca duelu za narazenie na mantinel. Kanaďania do prestávky neskórovali v päťminútovej presilovke. Hlavaj urobil v druhej časti hry 18 zákrokov.

Slovenskí hokejisti ubránili na začiatku tretej tretiny aj zvyšok kanadskej presilovej hry a neskôr si sami zahrali ďalšiu, no gól v nej nestrelili. V 47. minúte Montembeault najskôr vychytal Chromiaka v samostatnom nájazde a zakrátko kryl aj Kelemenovu dorážku Nemcovej strely z ideálnej pozície pred bránkou. V 54. minúte sa zaskvel Hlavaj pri zakončení Glassa vo vlastnom oslabení. V 56. minúte sa dostal do úniku Hrivík, ale ani on neprekonal kanadského brankára. Tri minúty pred koncom tretiny dostali Slováci ďalšiu presilovkovú možnosť, nevyužili ju však na strelenie rozdielového gólu. Do konca riadneho hracieho času sa skóre nezmenilo. V predĺžení Slováci ubránili presilovku súpera a doviedli duel do nájazdov. Samuel Hlavaj urobil dokopy 43 zákrokov, jeho náprotivok čelil 24 strelám.

V samostatných nájazdoch hneď prvý pokus premenil Richard Pánik, v tretej sérii vyrovnal Cody Glass. V piatej sérii uspeli Martin Chromiak aj Michael Carcone. V ôsmej sérii rozhodol o triumfe Kanady Jack Quinn. Za najlepších hráčov zápasu vyhlásili oboch gólnanov - Samuela Hlavaja a Sama Montembeaulta.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2023 - Fínsko, Lotyšsko:

B-skupina (Riga):

Slovensko - Kanada 1:2 po samostatných nájazdoch (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 17. Cehlárik (Hrivík, Hudáček) – 8. Neighbours (McBain), rozhodujúci sam. nájazd Quinn

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite