Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najviac nenávidený klub z Manchestru (druhý diel)

.juraj Medvec .šport

Koľkokoľvek fanúšikov má Manchester United, vždy ich prevyšovalo množstvo tých, ktorí klub z duše neznášajú. Dnes je jednoznačne najnenávidenejším klubom na severozápade Anglicka Manchester City. A nie bezdôvodne.

Najviac nenávidený klub z Manchestru (druhý diel) SITA/AP Photo/Dave Thompson, File

finančná fair play či podvody?

Podľa obvinenia od Premier League sú problematické najmä sezóny 2009/2010 až 2017/2018. A problémy mal klub aj v minulosti. Súdny spor sa im síce podarilo vyhrať, bolo to však tesné. V roku 2019 UEFA uznala klub vinným z porušovania pravidiel finančnej fair play, uložila pokutu 30 miliónov eur a zákaz účasti v Lige majstrov na nasledujúce dve sezóny. Podobne ako dnes, aj vtedy sa Manchesterský klub dôrazne bránil. 

Obrátil sa na Arbitrážny súd CAS, čím právnici šejkovského klubu urobili výborné rozhodnutie. CAS zrušil rozhodnutie UEFA o zákaze hrať Ligu majstrov a pokutu znížil na 10 miliónov. Kľúčovým dôvodom súdneho úspechu bola v advokátskom prostredí dobre známa premlčacia doba. UEFA jednoducho nestihla vyšetrovať a pokutovať City za porušenie finančných pravidiel počas päťročnej lehoty, ktorú si sama vo svojich pravidlách stanovila. CAS teda anglický klub neočistil, ale poukázal na to, že UEFA premeškala svoju šancu a už nemá právomoc ich žalovať.

Dnes však v spore proti klubu nestojí UEFA, ale Premier League, teda hlavná súťaž, v ktorej pôsobí. A tá vzniesla proti klubu závažné obvinenia z finančných podvodov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite