Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najviac nenávidený klub z Manchestru (prvý diel)

.juraj Medvec .šport

Koľkokoľvek fanúšikov má Manchester United, vždy ich prevyšovalo množstvo tých, ktorí klub z duše neznášajú. Dnes je jednoznačne najnenávidenejším klubom na severozápade Anglicka Manchester City. A nie bezdôvodne.

Najviac nenávidený klub z Manchestru (prvý diel) SITA/AP Photo/Kin Cheung

manchester City sa do roku 2008 pravidelne potácal na konci tabuľky a jeho výsledky nikoho neohurovali. Ešte v roku 2002 hrali v druhej lige. Medzi Premier League a nižšími súťažami sa potácali celú druhú polovicu 90. rokov. Najlepšie umiestnenie dosiahli v sezóne 2004/2005, kedy dosiahli výborné ôsme miesto. Všetko sa ale zmenilo v lete 2008. Dovtedajší majiteľ Taksin Šinavatra, ktorý do roku 2006 pôsobil dokonca ako predseda vlády v Thajsku, sa dostal do finančných problémov. 

Jeho finančné majetky v hodnote viac ako 800 miliónov zmrazila thajská vláda a klub musel predať. Novým vlastníkom sa stal šejk Mansúr z Abú Dhabí. Ten do klubu nalial bezprecedentný objem prostriedkov a svoju hračku si podržal aj počas nasledujúcej veľkej finančnej krízy. Tak sa začal príbeh jedného z najúspešnejších klubov poslednej dekády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite