Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Sagan je aj bez maturity v skriptách

.peter Matuška .šport .šport

Nebudem ho velebiť, to je trápne. Peter Sagan mi totiž svojou popularitou narobil toľko roboty, že mi stúpal tlak. Lenže ako listujem vo svojom archíve, zisťujem, že ani neviem, kde sa mu dá niečo vyčítať. Skúsme sa odraziť od toho, že mu vyhadzovali na oči vzdelanie.

Peter Sagan je aj bez maturity v skriptách DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES 21. august 2016 Rio de Janeiro, Brazília: Peter Sagan na horskom bicykli na olympiáde.

jazdí a nemá maturitu! Asi to nebude až také podstatné, keď sa ocitol vo vysokoškolských skriptách. Informáciám, textom, fotografiám a grafom o ňom som venoval asi 15 rokov života. Keď som z tých prísad robil teraz „vývar“ (prvú časť nájdete v minulom čísle alebo na webe, pozn. editora), zistil som, že Sagan sa aj bez maturity dostal minimálne na dve vysoké školy. Možno aj osobne, vrátnik by ho tam určite pustil. V každom prípade, nie je veľa tridsiatnikov, ktorých meno sa skloňuje na Fakulte telesnej výchovy a športu a aj na Technickej univerzite vo Zvolene. Autori skrípt predmetu „Fyzika v enviromentálnom inžinierstve“ si ho vzali ako príklad pre ilustrovanie rozdielneho spaľovania tukov a cukrov. To boli časy, keď ste sa báli otvoriť pečeňovku – a radšej nech z konzervy pozerá pleseň ako niečo zelené v cyklistickej prilbe! Bol všade.

Peter Sagan sa stal fenoménom, ktorý prerástol Žilinu, Trenčín aj Slovensko. Nielen preto, že vie jazdiť na bicykli. Preto, že je „príroďák“. Ešte aj keď sa naštylizoval do nejakej pózy bolo vidieť, že si to vymyslel sám. Alebo pri rehote na hotelovej izbe s kamošmi z tímu. Bez ohľadu na vysvedčenia, diplomy či tituly robil v športovej kariére a väčšinou i v živote správne a logické rozhodnutia. Nerobí chybu ani teraz, keď sa chce vrátiť k horskej cyklistike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite