Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

UEFA zakázala symboly veľkého Uhorska na zápasoch, šéfovi maďarskej diplomacie sa to nepáči

.sita .šport

Ako referuje maďarský web hungarytoday.hu, UEFA to považuje za politické posolstvo a tvrdí, že nemá miesto na futbalových podujatiach vrátane zápasov maďarskej reprezentácie.

UEFA zakázala symboly veľkého Uhorska na zápasoch, šéfovi maďarskej diplomacie sa to nepáči TWITTER VIKTORA ORBÁNA Viktor Orbán so šálom, na ktorom je mapa Uhorska spred roku 1918. Text v preklade znamená „aj to sa počíta“.

podľa rozhodnutia UEFA bude odteraz zakázané nosiť na zápasy pod jej hlavičkou čokoľvek, čo symbolizuje veľké Uhorsko, napríklad transparenty, pretože by to mohlo byť považované za provokáciu. Tento zákaz sa však nevzťahuje na zápasy organizované Maďarským futbalovým zväzom (MLSZ), kde môžu fanúšikovia tieto symboly naďalej voľne používať.

Právnik a niekdajší člen výkonného výboru MLSZ Zoltán Borbély tvrdí, že zväz nemá žiadny priestor na manévrovanie a upozornil, že každý, kto nebude dodržiavať pravidlá, musí niesť následky. „Tí, ktorí sa budú búriť proti zákazu, poškodia predovšetkým maďarský futbal a maďarské mužstvá,“ zdôraznil.

Prezident MLSZ Sándor Csányi v rozhovore pre Nemzeti Sport povedal, že ak fanúšikovia na reprezentačných zápasoch vyvesia symboly veľkého Uhorska v akejkoľvek podobe, môže to mať vážne následky. Tvrdí však, že sa ešte bude usilovať o to, aby UEFA „prižmúrila oči“ a zrušila tento zákaz.

Prípad nezostal bez povšimnutia maďarského ministra zahraničných vecí Pétra Szijjártóa, ktorý povedal, že zakazovanie vlajok s vyobrazením veľkého Uhorska predstavuje „totálny nedostatok historických vedomostí“. „Veľké Uhorsko je historický fakt. Nie je to žiadny revizionizmus, hrozba pre našich susedov ani nacionalizmus,“ povedal Szijjártó.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý rok pobúril predstaviteľov susedných štátov, europoslancov i západné médiá po tom, ako si na futbalový zápas vzal šál s vyobrazením veľkého Uhorska. Gesto vtedy okrem iných odsúdila aj slovenská diplomacia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite