Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén: Dakar je zvláštny pojem ako maratón – zomrieť sa dá pri oboch

.peter Matuška .šport .fenomén

Keď sa chceme rozprávať o Rely Dakar, musíme začať s vysvetlením zaujímavého sporu o názov. So súžením na súťažení motoristických fanatikov už totiž hlavné mesto Senegalu nemá nič spoločné. Dlho tam bol cieľ. Ale potom sa roky jazdilo v Južnej Amerike, teraz sa víťazí, prehráva a stále zomiera v Arabskej púšti. Lenže meno zrástlo s pretekmi.

Fenomén: Dakar je zvláštny pojem ako maratón – zomrieť sa dá pri oboch BRYN LENNON/GETTY IMAGES 7. január 2012 Copiapó, Čile: Pedro Bianchi Prata z portugalského tímu prekonáva s ďalšími jazdcami piesočné duny 7. etapy Rely Dakar.

z toho mesta sa, skrátka, stala značka. V názve pretekov, ktoré boli v pôvodnom slovenskom znení označené ako „Rely Paríž – Dakar“, už dávno nie je ani cieľ, ani štart. Lenže z názvu Dakar, s ktorým stále robia veľký biznis francúzski organizátori súťaže, je niečo ako svetový ľudový pojem. 

pojem Dakar je ako maratón

Motoristickí konzervatívci sa budú do krvi hádať, že keď sa rely nejazdí v Afrike a nekončí sa v Dakare, nemôže sa tak volať! Ich oponenti, ktorí si prečítali dejiny telesnej kultúry a olympizmu, majú inú tézu. Ani maratón by nebol! Musel by sa stále behať z Maratónu do Atén. A ak chceme ísť do extrému, víťaz by musel v cieli odovzdať správu o gréckom víťazstve nad Peržanmi a vyčerpaním (po cca 42 km behu) zomrieť. Je to, samozrejme, len legenda, ale dala meno pretekom, ktoré ročne behajú nielen olympionici kde-kade po svete. Ale aj milióny „hobíkov“ v Bostone, Berlíne, New Yorku, Tokiu a podobne. Dokonca aj v Bratislave. Mimochodom, na východe Slovenska, kde „nič nie je“, sa v Košiciach od roku 1924 beháva najstarší maratón v Európe. Bez názvu Medzinárodný maratón mieru by ani z efektnej skratky názvu MMM nič nebolo...

V tejto súvislosti je celkom vtipné, že aj na Dakare (zostaňme už pri tomto skrátenom pojme) sa jazdí tzv. maratónska etapa. Sú to dva súťažné dni spojené do jednej etapy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite