Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boh, neuraz sa. Ale pre milióny si bol Pelé. Alebo naopak?

.peter Matuška .šport .šport

Je pozoruhodné, že v desiatich rokoch povie brazílske dieťa v chatrči v Bauru plačúcemu otcovi: „Ja ti ten titul majstra sveta prinesiem.“ To dieťa sa stalo nesmrteľným, aj keď nás fyzicky opustilo vlani v decembri. Pre mnohých veriacich aj neveriacich to bol futbalový boh. Pelé.

Boh, neuraz sa. Ale pre milióny si bol Pelé. Alebo naopak? PICTORIAL PARADE/ARCHIVE PHOTOS/GETTY IMAGES Rok 1958: Brazílsky futbalista Pelé v drese klubu Santos skóruje v zápase proti parugu aj skému mužstvu Guarani.

plačúci otec bol tiež futbalista. Dondinho. Jasné, že sa tak nevolal, v Brazílii si osvojili taký zvláštny zvyk, dávať si prezývky. Celkom praktické pri ich menách. Takže aj čierny odhodlaný chlapec Edson Arantes do Nascimento bol doma Dico, ktorý utešoval otca, keď Brazília prišla o titul. Neskôr mu deti z favely (niečo ešte horšie ako brazílsky Luník IX v najhorších časoch) vymysleli prezývku Pelé. Najskôr s ňou nebol úplne spokojný. Už len preto, ako sám tvrdil, vznikla jeho skomolením mena Bilé. Brankára, s ktorým jeho otec hrával. Ale keď tie štyri písmená začali 16-ročnému chlapcovi skandovať postupne až státisíce brazílskych futbalových fanatikov, tak mu to až tak neprekážalo.

V roku 1950 mal Edson Arantes do Nascimento (ďalej fakt už len Pelé) desať rokov. Vo favale si pred chatrčou kopal s ďalšími bosými kamarátmi handrovú loptu a chodil do mesta leštiť topánky, aby si privyrobil pre rodinu. Nemali ani na kopačky. Možno by si tieto Pelého „detské radovánky“ mohli v rôznych dokumentoch overiť dnešné, večne nespokojné deti s mobilmi v ruke, značkových handrách a v stoeurových teniskách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite