Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratov Sedinovcov, Alfredssona aj Luonga uviedli do Siene slávy NHL

.sita .šport

V pondelok pribudlo do Siene slávy zámorskej hokejovej NHL šesť nových členov, na ceremoniál v kanadskom Toronte sa tejto pocty dočkali bývalý kanadský brankár Roberto Luongo, švédske dvojičky Daniel a Henrik Sedinovci, ich krajan Daniel Alfredsson.

Bratov Sedinovcov, Alfredssona aj Luonga uviedli do Siene slávy NHL SITA/Chris Young/The Canadian Press via AP

ďalej boli ocenení: niekdajšia fínska reprezentantka Riikka Sallinenová a in memoriam aj Herbert Henry Carnegie. Luongo a Sedinovci sa do dvorany dostali hneď na prvý pokus, Alfredsson čakal od roku 2017.

Luongo pôsobil s útočníkmi Sedinovcami v klube Vancouver Canucks v rokoch 2006 až 2014. Štyridsaťtriročný rodák z Montrealu hrával v NHL aj za Floridu Panthers a New York Islanders. V profilige odchytal 1044 duelov, viac ich absolvoval iba legendárny Martin Brodeur. V štatistikách je štvrtý v počte víťazstiev (489). "Veľmi som chcel, aby ste tu boli so mnou. Som hrdý na to, že som s vami hrával," odkázal Luongo švédskym bratom. Trojnásobný finalista Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára NHL získal s kanadskou reprezentáciou zlaté medaily na ZOH 2010 a ZOH 2014.

Daniel a Henrik Sedinovci, ktorí sú o dva roky mladší ako Luongo, strávili v organizácii Canucks celú zámorskú kariéru. Dvojičky sa do profiligy dostali cez draft nováčikov v roku 1999, Canucks si ich vybrali v 1. kole z 2. a 3. miesta. Henrik je historický rekordér "kosatiek" v počte asistencií (830), bodov (1070) aj odohraných duelov (1330), Daniel v počte gólov (393). Obaja raz získali Trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, Henrik sa tešil aj z Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča NHL. "Vynechal som v kariére 30 zápasov a Danielova produktivita nebola rovnaká. V roku 2010 Daniel vynechal 20 duelov a ja som v nich nazbieral 11 gólov a 9 asistencií. S Danielom som bol ledva 20-gólový strelec, bez neho by som dal aj 45 gólov," podpichol svojho brata Henrik Sedin.

Daniel Alfredsson hrával so Sedinovcami vo švédskej reprezentácii a spolu získali olympijské zlato v Turíne 2006 či striebro v Soči 2014. Alfredsson v NHL hral za Ottawu Senators a Detroit Red Wings, celkovo nazbieral 1246 štartov a v nich 1157 bodov (444+713). Historický líder "senátorov" v počte gólov, prihrávok aj bodov získal v roku 1996 Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika v súťaži. V roku 2007 doviedol Ottawu ako kapitán do finále Stanleyho pohára, Sedinovci si v ňom zahrali s Canucks v roku 2011.

Riikka Sallinenová sa stala prvou fínskou hokejistkou v Sieni slávy zámorskej hokejovej NHL. V najvyššej domácej súťaži nazbierala v 227 dueloch až 514 bodov (240+274). Vo farbách národného tímu Fínska sa vo veku 44 rokov stala najstaršou hokejistkou, ktorá získala olympijskú medailu, keď bola súčasťou bronzového výberu na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu. Herbert Henry Carnegie v NHL nepôsobil, no v Kanade hrával v Quebec Senior Hockey League (QSHL). Kariéru ukončil v roku 1952 a odvtedy až do smrti v marci 2012 vo veku 92 rokov sa podieľal na rozvoji hokeja v Kanade. Založil hokejovú školu a venoval sa výchove mladíkov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite