Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko v kvalifikácii na ME 2024 nastúpi aj proti Portugalsku či Bosne a Hercegovine

.sita .šport

Slovenskí futbaloví reprezentanti sa kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024, ktoré sa uskutočnia v Nemecku, predstavia v kvalifikačnej J-skupine v spoločnosti tímov Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Islandu, Luxemburska a Lichtenštajnska. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v nemeckom Frankfurte nad Mohanom.

Slovensko v kvalifikácii na ME 2024 nastúpi aj proti Portugalsku či Bosne a Hercegovine SITA/Martin Medňanský Slovensko pred začatím futbalového zápasu 5. kola 3. skupiny C-divízie Ligy národov 2022/2023 medzi Slovensko - Azerbajdžan. Trnava, 22. september 2022.

o ME 2024 sa bude bojovať v desiatich skupinách, sedem z nich bude päťčlenných a tri šesťčlenné. Kvalifikačné súboje sa začnú v druhej polovici marca 2023 dvoma zápasmi, ďalšie dve stretnutia prídu na rad aj v júni, septembri, októbri a novembri 2023. Z každej z desiatich skupín postúpia priamo na ME najlepšie dve mužstvá. Baráž o zvyšné tri miestenky sa uskutoční v závere marca 2024.

Reprezentačné tímy boli pred žrebom rozdelené do šiestich výkonnostných košov, prvých päť malo po desať členov a šiesty bol trojčlenný. Nemecko má ako organizátor ME vopred istú účasť a súčasťou kvalifikačného žrebu pre pokračujúcu vojenskú agresiu na Ukrajine nebolo ani Rusko. Slováci figurovali až v piatom výkonnostnom koši, o čom rozhodlo ich účinkovanie v Lige národov 2022/2023, v ktorej v 3. skupine C-divízie obsadili až 3. priečku. V minulosti boli Slováci v piatom koši aj pri žrebe kvalifikácie o postup na ME 1996.

„Určite najsilnejšie mužstvo v našej skupine je Portugalsko, o tom niet pochýb. Nikdy však dopredu neviete. Futbal prináša mnoho prekvapení. My sa musíme snažiť, zo všetkými hrať na tej istej úrovni a predvádzať dobrý futbal. Musíme sa sústrediť predovšetkým na seba. Musíme veriť, že môžeme postúpiť. Podarí sa nám to iba vďaka tvrdej práci,“ povedal vo videu na webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ) tréner slovenského mužstva Francesco Calzona. „Pri žrebe si nevyberáte. Súperov, ktorých nám vyžrebovali, beriem ako fakt. Samozrejme, mohlo to byť horšie aj lepšie... Som rád, že na Slovensku budeme mať možnosť vidieť mužstvo absolútnej svetovej špičky - Portugalsko. Budeme robiť všetko pre to, aby sme v každom zápase uhrali dobrý výsledok,“ nadviazal šéf SFZ Ján Kováčik.

Fanúšikovia sa už v kvalifikácii môžu tešiť na reprízu finále vlaňajšieho európskeho šampionátu medzi Talianskom a Anglickom. Obe mužstvá sa predstavia v C-skupine, kde okrem nich budú o postup bojovať i Ukrajina, Severné Macedónsko a Malta. Na úradujúcich majstrov sveta Francúzov čakajú v „béčku“ tímy Holandska, Írska, Grécka a Gibraltáru.

Papierovo menej náročnú skupinu majú Poliaci a Česi, ktorí sa ocitli v „éčku“ spoločne s výbermi Albánska, Faerských ostrovov a Moldavska. Na Maďarsko čaká trojitý „balkánsky kotol“ v podobe Srbska, Čiernej Hory a Bulharska. V G-skupine okrem nich bude hrať aj Litva. Španieli, ktorí ME v minulosti vyhrali trikrát (1964, 2008, 2012), sa v A-skupine stretnú so Škótmi, Nórmi, Gruzíncami a Cyperčanmi.

Kontinentálny šampionát bude od 14. júna do 14. júla 2024 hostiť desať nemeckých miest - Mníchov, Berlín, Hamburg, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanom, Kolín nad Rýnom, Stuttgart a Lipsko.

Zloženie skupín v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024 v Nemecku:

  • A-skupina: Španielsko, Škótsko, Nórsko, Gruzínsko, Cyprus
  • B-skupina: Holandsko, Francúzsko, Írsko, Grécko, Gibraltár
  • C-skupina: Taliansko, Anglicko, Ukrajina, Severné Macedónsko, Malta
  • D-skupina: Chorvátsko, Wales, Arménsko, Turecko, Lotyšsko
  • E-skupina: Poľsko, Česko, Albánsko, Faerské ostrovy, Moldavsko
  • F-skupina: Belgicko, Rakúsko, Švédsko, Azerbajdžan, Estónsko
  • G-skupina: Maďarsko, Srbsko, Čierna Hora, Bulharsko, Litva
  • H-skupina: Dánsko, Fínsko, Slovinsko, Kazachstan, Severné Írsko, San Maríno
  • I-skupina: Švajčiarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bielorusko, Andorra
  • J-skupina: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko, Slovensko, Lichtenštajnsko

Rozdelenie tímov do výkonnostných košov pred žrebom kvalifikácie o postup na ME 2024:

1. kôš: Dánsko, Portugalsko, Belgicko, Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko

kôš Ligy národov: Holandsko, Chorvátsko, Španielsko, Taliansko

2. kôš: Francúzsko, Rakúsko, Česko, Anglicko, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Škótsko, Fínsko

3. kôš: Ukrajina, Island, Nórsko, Slovinsko, Írsko, Albánsko, Čierna Hora, Rumunsko, Švédsko, Arménsko

4. kôš: Gruzínsko, Grécko, Turecko, Kazachstan, Luxembursko, Azerbajdžan, Kosovo, Bulharsko, Faerské ostrovy, Severné Macedónsko

5. kôš: Slovensko, Severné Írsko, Cyprus, Bielorusko, Litva, Gibraltár, Estónsko, Lotyšsko, Moldavsko, Malta

6. kôš: Andorra, San Maríno, Lichtenštajnsko

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite