Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdeno Chára končí kariéru, definitívne ju uzavrie ako hráč Bostonu Bruins

.sita .šport

Zdeno Chára podpíše s klubom zámorskej NHL Boston Bruins symbolickú zmluvu na jeden deň.

Zdeno Chára končí kariéru, definitívne ju uzavrie ako hráč Bostonu Bruins SITA/Marián Peiger Kapitán tímu NHL Boston Bruins Zdeno Chára počas oslavy a stretnutia s fanúšikmi pri príležitosti prezentácie prestížnej trofeje zámorskej hokejovej NHL - Stanleyho pohára na Slovensku. Trenčín, 23. júl 2011

slovenský hokejový obranca Zdeno Chára sa vo veku 45 rokov rozhodol ukončiť hráčsku kariéru, informoval o tom na svojom instagrame. Definitívne ju uzavrie ako hráč klubu zámorskej NHL Boston Bruins, s ktorým podpíše symbolickú zmluvu na jeden deň. Stane sa tak na pravé poludnie miestneho času, teda o 18.00 h SELČ.

„Po 25 sezónach v profesionálnom hokeji, 1680 zápasoch základnej časti NHL, 200 dueloch v play-off o Stanleyho pohár a stovkách medzinárodných zápasov som hrdý na to, že môžem oznámiť svoje rozhodnutie ukončiť kariéru v Národnej hokejovej lige," napísal Chára a pokračoval: "Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden a podpísať zmluvu na jeden deň s Bostonom Bruins, čím oficiálne ukončím kariéru v tíme, ktorý pre mňa a moju rodinu znamená tak veľa. Jeho súčasťou je mnoho ľudí, ktorí sa podieľali na mojom úspechu, vrátane vás všetkých. Neviem sa dočkať chvíle, keď sa dnes popoludní každému z vás poďakujem.“

Klub Boston Bruins reagoval na svojom twitteri vyhlásením: "Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúra organizácie, ktorá bude pokračovať. ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre nás tím, organizáciu, naše mesto a náš šport."

Trenčiansky rodák Zdeno Chára vstúpil do zámorskej NHL v sezóne 1997/1998 v tíme Ne York Islanders. Neskôr strávil štyri sezóny v Ottawe Senators a v lete 2006 zamieril do Bostonu. V organizácii Bruins sa stal kapitánom a v ročníku 2010/2011 ju priviedol k zisku Stanleyho pohára. Dva roky predtým ho vyhlásili za najlepšieho obrancu profiligy a získal Norrisovu trofej. V Bostone hral do leta 2020, potom strávil jednu sezónu vo Washington Capitals a ďalšiu v New Yorku Islanders.V NHL odohral spomenutých 1680 stretnutí s bilanciou 209 gólov, 471 asistencií a 2085 trestných minút. V play-off pridal rovných 200 duelov a v nich 70 bodov (18+52). Na klubovej úrovni v Európe hral za Trenčín, Piešťany, Spartu Praha, Färjestad a Lev Praha.

„Mimo ľadu bol Chára dlhodobým lídrom organizácie, bol súčasťou filantropických a komunitných akcií na lokálnej aj medzinárodnej úrovni. Trikrát sa podieľal na akcii Bruins, keď cestoval po viacerých útulkoch po Bostone a na Deň vďakyvzdania im venoval koláče. V spolupráci s niekdajším starostom Martinom Walshom sa podieľal na darovaní 3333 párov ponožiek pre útulky určené ľuďom bez domova,“ pripomína web Bostonu Bruins mimohokejové aktivity slovenského hokejového velikána.

Neskôr potom strávil jednu sezónu vo Washington Capitals a ďalšiu v New Yorku Islanders.V NHL odohral spomenutých 1680 stretnutí s bilanciou 209 gólov, 471 asistencií a 2085 trestných minút. V play-off pridal rovných 200 duelov a v nich 70 bodov (18+52). V sezóne 2021/2022 odohral za NY Islanders spolu 72 duelov základnej časti s bilanciou 2 góly a 12 asistencií. Počas ostatného ročníka bol najstarší hráč v niektorej z piatich hlavných profesionálnych zámorských líg (NHL, NFL, NBA, MLB, MLS). V NHL sa šesťkrát predstavil v Zápase hviezd. V profilige zatiaľ ako jediný hráč absolvoval vo vyraďovacej časti spolu až 14 zápasov číslo sedem.

Na klubovej úrovni v Európe hral za Trenčín, Piešťany, Spartu Praha, Färjestad a Lev Praha.

Vo farbách slovenskej reprezentácie sa dvakrát stal vicemajstrom sveta (2000 a 2012). Na Slovensku ho dovedna šesťkrát vyhlásili za Hokejistu roka. Predstavil sa aj na ZOH v rokoch 2006, 2010 a 2014. Na Svetovom pohári 2016 bol súčasťou strieborného Tímu Európy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite