Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Zaťko: Som z cudzej planéty, ale voda mi na Zemi zmenila život

.peter Matuška .šport .šport

Keď hodíte do vody balvan, tak padne na dno. Keď hodíte do vody Balvana, tak sa z nej vyplaví zlato. Prvý slovenský víťaz paralympijských hier Andrej Zaťko (46) vylovil zlato z plaveckého bazéna v Atlante v roku 1996. Mal 20 rokov. Dovtedy, ani v priebehu ďalšieho štvrťstoročia, to nemal jednoduché. Stále nemá. Ale voda mu zmenila život.

Andrej Zaťko: Som z cudzej planéty, ale voda mi na Zemi zmenila život ARCHÍV ANDREJA ZAŤKA Andrej Zaťko je prvý slovenský držiteľ paralympijského zlata vo svojej disciplíne. To má už navždy.

„balvan mi začal hovoriť kamarát Paľo Dubový, ktorý so mnou trénoval v mojich plaveckých začiatkoch. Tvrdil, že vyzerám ako „šuter“, ktorý sa dáva pod koleso nákladiaka, aby nezbehol dole z parkoviska,“ smeje sa dnes Andrej.   

som v podstate mimozemšťan

Andrej Zaťko, pre priateľov Balvan, je nadštandardný ľudský duch v obmedzených telesných podmienkach. Ale sám si pripadá ako mimozemšťan. Mne tak pripadal vždy. So svojím osudom sa vedel vyrovnať lepšie ako väčšina z nás, relatívne zdravých pozemšťanov. Balvan sa nenarodil ani len relatívne zdravý, ale o jeho rôznych diagnózach je dnes bezpredmetné sa baviť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite