Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Real Madrid triumfoval vo finále nad FC Liverpool a získal rekordnú 14. trofej európskeho klubového šampióna

.sita .šport

FC Liverpool (Angl.) – Real Madrid (Šp.) 0:1.

Real Madrid triumfoval vo finále nad FC Liverpool a získal rekordnú 14. trofej európskeho klubového šampióna SITA/AP Photo/Manu Fernandez

víťazmi futbalovej Ligy majstrov v sezóne 2021/2022 sa stali hráči španielskeho tímu Real Madrid. Zverenci talianskeho trénera Carla Ancelottiho v sobotňajšom finále na parížskom Stade de France zdolali anglické mužstvo FC Liverpool 1:0 (0:0) a získali rekordnú 14. trofej európskeho klubového šampióna.

Zápas sa z bezpečnostných dôvodov začal s viac ako 30-minútovým oneskorením oproti plánovanému výkopu o 21.00 h SELČ, keďže mnohí fanúšikovia, prevažne anglickí, mali problém dostať sa na štadión a vyskytli sa taktiež prípady, keď niektorí priaznivci bez vstupeniek preskočili plot, aby „načierno“ prekĺzli do hľadiska.

Liverpoolskí „The Reds“ boli v prvom polčase aktívnejší a madridský „biely balet“ sa prezentoval vyčkávacou taktikou. Takmer na ňu doplatil v 21. minúte, keď brankár Thibaut Courtous vytlačil na pravú žrď strelu Sadia Maného. Madridčania sa začali tlačiť dopredu až v závere úvodného dejstva. Krátko pred prestávkou skóroval Karim Benzema, no radosť Realu prekazil ofsajdový verdikt videorozhodcu (VAR).

V druhom polčase Real ožil a dovtedajšia ofenzívna aktivita Liverpoolu oslabla. V 59. min zlepšený výkon Madridčanov korunoval gólom Vinícius Júnior, ktorý zblízka nasmeroval do siete strieľanú prihrávku Federica Valverdeho. LFC následne vrhol všetky sily do útoku, ale vyrovnať sa mu nepodarilo, aj vďaka niekoľkým skvelým zákrokom Courtoisa.

Kormidelník Realu Ancelotti sa v Paríži stal prvým koučom, ktorý získal „ušatú trofej“ štyrikrát. Prekonal tak Zinedina Zidana a Boba Paisleyho, ktorí majú na konte tri prvenstvá v európskom pohári číslo jeden.

Real Madrid neprehral európske finále už dlhých 41 rokov. Ostatný raz sa tak stalo ešte v sezóne 1980/1981, keď v rozhodujúcom dueli Európskeho pohára majstrov podľahol práve Liverpoolu 0:1. Vtedy sa taktiež hralo v Paríži, akurát na inom štadióne – v Parku princov. „Biely balet“ odohral v európskom pohári číslo jeden celkovo 17 finálových stretnutí, zaznamenal v nich spomenutých 14 triumfov a tri prehry.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite