Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci zdolali Dánov 7:1, vo štvrťfinále vyzvú Švédov alebo domácich Fínov

.sita .šport

Slovenskí hokejoví reprezentanti nenechali nič na náhodu a pripísali si vysoký triumf, ktorý im zaistil postup do vyraďovacej časti. Ten absolvujú vo štvrtok v Tampere.

Slováci zdolali Dánov 7:1, vo štvrťfinále vyzvú Švédov alebo domácich Fínov SITA/AP Photo/Martin Meissne

slovenská hokejová reprezentácia sa na majstrovstvách sveta vo Fínsku prebojovala do štvrťfinále vyraďovacej časti. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v záverečnom súboji základnej A-skupiny v Helsinkách zdolali Dánov vysoko 7:1 a bez ohľadu na posledný duel v skupine majú istotu 4. priečky tabuľky. V boji o semifinále nastúpia vo štvrtok proti víťazovi A-skupiny, bude ním Švédsko (15.20 h SELČ) alebo domáce Fínsko (19.20 h). Jasné je, že slovenský tím sa presťahuje z Helsínk do Tampere.

Slováci zo siedmich duelov nazbierali spolu 12 bodov za štyri víťazstvá a tri prehry, rovnako sú na tom aj Dáni. V prospech slovenského tímu však hovorí lepší vzájomný súboj. Nič na tom nezmení ani prípadná večerná prehra Kanaďanov s Francúzmi v riadnom hracom čase, výber "krajiny javorového listu" by v takom prípade zostal tiež na dvanástich bodoch. V určujúcej tabuľke troch by na tom boli najhoršie Dáni. Slováci sa do vyraďovacej časti prebojovali druhýkrát za sebou, podarilo sa im to aj vlani v lotyšskej Rige

V 21. vzájomnom súboji sa zrodil šestnásty triumf Slovákov, ktorí dosiahli aj päť prehier. V elitnej kategórii MS odohrali výbery SR a Dánska už deviaty súboj a slovenskí hokejisti dosiahli na tomto fóre siedme víťazstvo (predtým aj v rokoch 2004, 2011, 2014, 2015, 2019, 2021).

V prvej tretine boli Slováci strelecky aktívnejší a svoju prevahu korunovali aj dvoma gólmi kapitána Tomáša Tatara. Hráč klubu New Jersey Devils zo zámorskej NHL na sekundu presne v polovici prvej dvadsaťminútovky ťažil z úspešného vhadzovania Michala Krištofa a strelou zápästím otvoril skóre duelu. Poistku pridal 22 sekúnd pred prvou sirénou, keď opäť po prihrávke od Krištofa prekonal Sebastiana Dahma bekhendovým blafákom.

V úvode druhej časti hral slovenským presilovku a tesne pred jej skončením Pavol Regenda výšil už na 3:0. Vzápätí v oslabení Adam Liška v prečíslení namieril len do betónu dánskeho brankára. Štvrtú slovenskú radosť v zápase zaistil v 33. minúte obranca Mislav Rosandič, ktorý dosiahol premiérový zásah na tomto fóre aj s pomocou odrazu puku od jedného z obrancov. Napádanie Krištofa v 39. minúty využil Juraj Slafkovský na strelu do betónu gólmana Dahma, no odrazený puk už usmernil za bránkovú čiaru a bolo 5:0.

V tretej tretine síce v početnej výhode skorigoval dánsky útočník Joachim Blichfeld, no slovenskí hokejisti si okrem zisku troch bodov ustrážili aj pohodlný "postupový" náskok. Pomohlo im k tomu aj vylúčenie Emila Kristensena v 57. minúte, počas ktorého síce napriek veľkému tlaku gól nepadol, no 67 sekúnd pred koncom obranca Šimon Nemec upravil na 6:1. Dánska lavička ešte požiadala o preskúmanie situácie z predchádzajúcej presilovky a keďže neuspela, v závere stretnutia prišla ďalšia slovenská presilovka. V nej delovkou spoza hráča stanovil na konečných 7:1 Regenda. Dáni v utorok pravdepodobne doplatili na to, že v pondelok večer odohrali mimoriadne ťažký víťazný zápas proti Kanaďanom.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022 - Fínsko:

A-skupina (Helsinki):

Slovensko - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Góly: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský, 59. Nemec (Takáč, M. Roman), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) - 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers)

Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: M. Lauridsen (Dán.) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: MacFarlane, Rekucki (obaja USA) - Sormunen (Fín.), Van Oosten (Kan.)

Zostavy:

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, M. Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, N. Jensen, Larsen, M. Jensen - Bau Hansen, Nielsen, Ehlers - Aagaard, Regin, Storm - Blichfeld, Wejse, Bjorkstrand - Asperup, Jakobsen, Poulsen - Meyer

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite