Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slováci prehrali tretí zápas za sebou, Švajčiarom podľahli 3:5

.sita .šport

Slovenskí hokejisti po Nemcoch a Kanaďanoch nestačili ani na Švajčiarov, skórovali Miloš Roman, Juraj Slafkovský a Samuel Takáč.

Slováci prehrali tretí zápas za sebou, Švajčiarom podľahli 3:5 SITA/AP Photo/Martin Meissner

slovenská hokejová reprezentácia v stredu prehrala na MS 2022 vo Fínsku tretí zápas za sebou, keď podľahla Švajčiarsku 3:5. O presné zásahy Slovenska sa postarali Miloš Roman, Juraj Slafkovský a Samuel Takáč, Adam Húska predviedol 26 zákrokov. Švajčiari prestrieľali Slovákov pomerom 30:16 a s 12 bodmi sú na čele A-skupiny hranej v Helsinkách. Slovenskému mužstvu patrí až šieste miesto s tromi bodmi zo štyroch stretnutí. Piaty zápas na turnaji odohrá v piatok proti Kazachstanu.

Slováci hrali už po 20 sekundách duelu v početnej výhode, ale namiesto strelenia vedúceho gólu v nej inkasovali. Po chybe Čerešňáka pri rozohrávke uspel v samostatnom nájazde na Húsku Denis Malgin. Zakrátko Čerešňák nechtiac prihral puk Thürkaufovi, toho však Húska už vychytal. V siedmej minúte hrali prvú presilovú hru aj Švajčiari. Vytvorili si útočný tlak a niekoľkokrát ohrozili slovenského gólmana, ale svoj náskok si nezvýšili. Pykali za to v strede úvodnej tretiny, keď Miloš Roman vyrovnal stav na 1:1. Po prieniku a zakončení Lantošiho dorazil do odkrytej bránky puk, ktorý za sebou nechal Genoni. O minútu neskôr dostali Slováci druhú presilovkovú príležitosť. Nič z nej nevyťažili, naopak, Švajčiari mohli znova skórovať vo vlastnom oslabení po úniku Foru. Húska čelil v prvej dvadsaťminútovke 17 strelám, Genoni len šiestim.

Do druhej tretiny nenastúpil Pospíšil, ktorý už pred zápasom nebol úplne fit. Hneď v úvode tretiny Krištof trafil tyčku švajčiarskej bránky. V 24. minúte išli Švajčiari do vedenia 2:1, keď si strelu Dominika Egliho od modrej čiary zrazil do vlastnej bránky Grman. V 26. minúte Juraj Slafkovský pohotovo vystrelil švihom z pravého kruhu a vyrovnal skóre na 2:2 svojím prvým gólom na seniorskom šampionáte. V 28. minúte hrali Slováci tretiu presilovku v zápase, no aj tá zostala nevyužitá. Vzápätí fauloval ďalší Švajčiar, ale početnú výhodu Slovákov skrátilo vylúčenie Lantošiho. Ani vo formáte štyroch proti štyrom sa nehralo dlho, Tatar si individuálnou akciou pred bránkou súpera vypýtal faul. Hneď ako sa skončila krátka presilovka Slovenska štyroch proti trom, naskočil z trestnej lavice Timo Meier, prebral si odrazený puk a presnou strelou do horného rohu Húskovej bránky poslal svoj tím do vedenia 3:2. Séria vylúčení pokračovala a Slováci hrali v závere tretiny presilovku o dvoch hráčov dlhú 35 sekúnd. Gól v nej nepadol.

Na začiatku tretej tretiny dohrávali Slováci presilovú hru, ale nestihli ju využiť. V 44. minúte Švajčiari druhýkrát v zápase zle striedali a Slováci hrali ďalšiu presilovku. Tatar v nej strelou bez prípravy trafil hornú tyčku Genoniho bránky. Len polminúty po ubránení oslabenia Švajčiari udreli po štvrtý raz v dueli. Nico Hischier využil dieru v slovenskej obrane a po prieniku prekonal Húsku zakončením pomedzi nohy. V 49. minúte strelil kontaktný gól Slovenska na 3:4 Samuel Takáč, ktorého jednoduchú strelu z uhla si zrazil do vlastnej bránky Geisser. V 54. minúte dostal Fora vyšší trest za faul kolenom a rozhodcovia ho vylúčili do konca zápasu. Slovákom daroval päťminútovú presilovku, z ktorej sa neskôr stala dlhá početná výhoda piatich proti trom. V 58. minúte tréneri poslali Húsku na striedačku a Slováci sa pokúšali vyrovnať stav so šiestimi korčuliarmi. Minútu a pol pred koncom však prišlo zbytočné vylúčenie Húsku za zdržovanie hry a Švajčiari v presilovke spečatili triumf gólom do prázdnej bránky. Po záverečnom hvizde sa strhla na ľade hromadná šarvátka. Za najlepších hráčov duelu vyhlásili Miloša Romana s Nica Hischiera.

Vo štvrtok majú slovenskí hokejisti voľno, v piatok o 19.20 h SELČ odohrajú piate stretnutie na turnaji proti Kazachom.

Proti Švajčiarsku nastúpili Slováci v 73 zápasoch, v ktorých 29-krát zvíťazili, v siedmich sa zrodila remíza a 37 duelov pre seba uchmatol súper.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite