Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko vo svojom prvom zápase na MS vyhralo nad Francúzskom 4:2

.sita .šport

Tomáš Tatar využil prvú presilovku Slovenska na turnaji, Pavol Regenda a Samuel Takáč skórovali pri debute na MS.

Slovensko vo svojom prvom zápase na MS vyhralo nad Francúzskom 4:2 SITA/AP Photo/Martin Meissner

slovenskej hokejovej reprezentácii vyšiel otvárací zápas na MS 2022 vo Fínsku, v ktorom zvíťazila nad Francúzskom 4:2. Dva góly strelil Pavol Regenda, ktorý v závere spečatil triumf Slovákov strelou do odkrytej bránky súpera. Patrik Rybár prispel k triumfu 26 zákrokmi a vyhlásili ho za najlepšieho hráča Slovenska v stretnutí. Z jeho spoluhráčov skórovali aj Tomáš Tatar a Samuel Takáč. Druhý zápas na turnaji odohrajú Slováci v sobotu o 19.20 h proti Nemcom.

V úvode duelu sa mužstvá rozbiehali pomalšie a hralo sa opatrne z oboch strán. Slováci boli aktívnejší smerom dopredu, zatiaľ čo Francúzi hrali tvrdšie a viac napádali rozohrávku súpera. Skóre stretnutia otvoril v polovici prvej tretiny Pavol Regenda, keď sa po prihrávke Grmana na dvakrát presadil pred bránkou Buysseho a strelil svoj prvý gól pri debute na seniorskom svetovom šampionáte. Pol minúty po ňom dostali Francúzi šancu vyrovnať stav v úvodnej presilovej hre. Na trestnú lavicu putoval Gachulinec za držanie. 

Slováci boli pod tlakom, ale Rybár predviedol niekoľko zákrokov a udržal si čisté konto. Prvú dvadsaťminútovku dohrávali obe mužstvá vo štvorici po tom, ako rozhodcovia vylúčili Pospíšila a Bertranda za potýčku pri francúzskej striedačke. Do kabín išlo Slovensko s najtesnejším náskokom.

Slováci hrali v úvode druhej tretiny prvú presilovú hru na turnaji a zužitkovali ju už po 39 sekundách zásluhou kapitána Tomáša Tatara. Ten pohotovo dorazil za francúzskeho gólmana strelu Lantošiho z opačného kruhu aj vďaka cloneniu Slafkovského. Francúzom sa podarilo vsietiť kontaktný gól na 1:2 o štyri minúty. Anthony Rech sa po vhadzovaní preštrikoval pred bránku a jeho bekhendové zakončenie z medzikružia skončilo za chrbtom Rybára. 

Slováci hrali zakrátko druhýkrát v dueli v početnej výhode. Francúzov "zavreli" v ich obrannom pásme, no nedokázali premeniť ani jednu zo šancí. Vypomstilo sa im to v 33. minúte, keď Francúzi vyrovnali stav duelu na 2:2. Jordann Perret nabral rýchlosť a kľučkou zblízka prekonal Rybára. Slovenský brankár o pár minút neskôr zneškodnil samostatný únik Texiera. V 39. minúte poslal Slovensko do vedenia 3:2 Samuel Takáč, ktorý prekonal Buysseho bekhendovou dorážkou stojac chrbtom k bránke. Aj on skóroval pri premiére na MS. Záver tretiny priniesol ešte tretiu presilovku Slovenska, ktorú predelila prestávka.

Slovenskí hokejisti začali tretiu tretinu hrou piatich proti štyrom, ale štvrtý gól v zápase nepridali. Počas záverečnej dvadsaťminútovky boli aktívnejší a mali viacero príležitostí na zvýšenie svojho náskoku, no francúzsky brankár odolal. V 54. minúte však rozohral puk nedovoleným spôsobom a daroval Slovensku štvrtú presilovku v dueli. Napriek útočnému tlaku zostala nevyužitá. Francúzi dve minúty pred koncom riadneho hracieho času odvolali Buysseho z bránky a pokúsili sa vyrovnať skóre pri hre šiestich proti piatim. Regenda osem sekúnd pred koncom spečatil triumf Slovenska. Slováci prestrieľali Francúzov 28:18.

Slovensko zaznamenalo štvrté víťazstvo proti Francúzsku za sebou celkovo aj na svetových šampionátoch. Rovnakého súpera zdolalo aj v záverečnom prípravnom dueli pred MS 2022 v Žiline.

A-skupina (Helsinki):

Francúzsko - Slovensko 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)

Góly: 27. Rech (Boudon), 33. Perret (Claireaux, Auvitu) - 11. Regenda (Grman, Roman), 22. Tatar (Slafkovský, Lantoši), 39. Takáč (Liška, Nemec), 60. Regenda (Slafkovský), Čerešňák

Vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Rekucki (USA) - Beresford (V. Brit.), Seewald (Rak.)

zostavy:

Francúzsko: Buysse - Gallet, Auvitu, Bault, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Llorca - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Boudon, Treille, Rech - Leclerc, Ritz, Fabre, K. Bozon

Slovensko: Rybár - Čerešňák, Rosandič, Nemec, Ivan, Gachulinec, Jánošík, Grman - Lantoši, Krištof, Tatar - Regenda, Roman, Slafkovský - Pospíšil, Tamáši, Lunter - Takáč, Minárik, Liška

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite