Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zo zápasu Ukrajina - Rusko ochorel svetový šport. Na schizofréniu

.peter Matuška .šport

Pamätáte si Hry Dobrej vôle - Goodwill Games? Vymyslel ich a primárne zaplatil Ted Turner, majiteľ CNN. Bola to reakcia na vzájomný olympijský bojkot „Západu a Východu“ v roku 1980 v Moskve a v roku 1984 v Los Angeles. Po rokoch studenej vojny prišlo aspoň do sveta športu trocha tepla.

Zo zápasu Ukrajina - Rusko ochorel svetový šport. Na schizofréniu Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vladimir Putin a ruskí atléti na návšteve v Kremli. 26.4.2022

bolo tam tritisíc športovcov z celého sveta. Z vtedajšej ČSSR takmer stovka. Pre agresívne národy by to v súčasnosti bola ukážka malej výchovy s veľkým nadhľadom, keby im civilizácia naznačila, že šport nerozdeľuje, ale spája! Bez ohľadu na politiku a psychopatov v nej.

Svetový šport je momentálne schizofrenický. Základná otázka znie, či ruskí a bieloruskí športovci môžu alebo nemôžu súťažiť, no a najmä, že prečo niektorí áno, niektorí nie? Pretože je to trocha bizarné, keď tenisti nemôžu nastúpiť ako reprezentácia na (pre nich finančne bezvýznamné súťaže) Davis Cup a Fed Cup, ale v rebríčkoch ATP a WTA pokojne môžu zarábať milióny. Napríklad dvaja Rusi v prvej desiatke - Medvedev a Rublev. 

Jediný trest pre nich je to, že im pri mene chýba ruský emblém. Najnovšie reakcie sú z Wimbledonu. Ruských a bieloruských tenistov a tenistky vyhodili z grandslamového turnaja. A obe svetové federácie sa paradoxne čudujú a protestujú. Oficiálne. Na ostatných turnajoch ATP a WTA ruskí a bieloruskí tenisti hrať môžu. Kde je logika?

Hokejista z NHL Alexander Ovečkin je známy ako prívrženec súčasného režimu v Rusku. Bojí sa odsúdiť agresiu na Ukrajine, keďže má v Rusku rodinu. Vyslúžil si za to už veľa piskotu, ale zarábať vo Washingtone Capitals mu nikto nebráni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite