Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chelsea vyzerá ukrajinsky. Ale ich modrá a žltá má svoju vlastnú históriu

.peter Matuška .šport

Anglický futbalový tím FC Chelsea vypadol z Ligy majstrov po dvoch bláznivých štvrťfinálových zápasoch s Realom Madrid. Fanúšikovia londýnskeho klubu zostali smutní, ale na sociálnych sieťach začali viacerí debatovať o tom, prečo hral ich tím v žlto-modrých dresoch. Otázka znela: „Je to podpora Ukrajine…?“ Ani nie.

Chelsea vyzerá ukrajinsky. Ale ich modrá a žltá má svoju vlastnú históriu AP Photo/Manu Fernandez

kto pozná dejiny FC Chelsea vie, že žlté dresy si londýnski futbalisti často obliekajú na ihriskách súperov už od 60-tych rokov minulého storočia. Je to v Anglicku zvaný „Away kit“, čiže dresy na zápasy „vonku“. Vraj im tá farba nosí šťastie. Napriek tomu, že je Chelsea „The Blues – Modrí“. A momentálne sú aj solidárni s Ukrajinou. Zároveň nešťastní z toho, že stratili ruského majiteľa Romana Abramoviča. Ruského oligarchu, ktorému britská vláda ten klub, skrátka a stručne, odobrala za spoluprácu s putinovským režimom. Tak sa v tom vyznajte…

Podľa viacerých znalcov, futbalistov aj fanúšikov anglického tímu bol Abramovič jedným z tých lepších šéfov klubu v anglickej Premiership. A možno aj najlepším v histórii Chelsea, keďže si v roku 2003 za cca 140 miliónov libier (približne 170 mil. eur) kúpil viac ako 50 % akcií. Na rozdiel od predchádzajúceho majiteľa Kena Batesa, ktorý si klub v roku 1982 kúpil za 1 symbolickú libru od rodiny Mearsovcov, ktorí založili klub v roku 1905.

Abramovič sa nestaral do fungovania svojho podniku, bral ho ako zábavu a zasahoval, až keď boli na programe rozhodujúce záležitosti, najmä finančné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite