Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínska spartakiáda

.martin Papšo .šport .šport

17 dní + 15 disciplín + 5 kruhov + 1 strana = ZOH 2022. Toľko stručná matematická rovnica olympijských hier, ktoré sa práve začali v Pekingu. Určite to bude skvelá reklama pre šport a ešte väčšia pre čínsky režim. Oveľa lepšia ako spartakiáda.

Čínska spartakiáda KEVIN FRAYER/GETTY IMAGES 19. december 2021 Peking, Čína: Prípravy na olympiádu. Personál odchádza po umiestnení olympijského ohňa na čestné miesto.

v čase písanie tohto článku ešte neprebehol ani len otvárací ceremoniál. Bol však určite veľkolepý, vizuálne pôsobivý a celkovo dokonalý po všetkých stránkach. V duchu hesla Nech odpadne, čo je kolísavé. Súdruhovia chceli už v minulosti rozkazovať dažďu aj vetrom. Nikoho preto neprekvapilo, že organizátorov ZOH v Pekingu vôbec nezaskočila úplná absencia snehu. Ak by to nebolo medzinárodne podujatie, možno by to zvládli aj na tráve. Pred svetom sa nenechali zahanbiť a všetky pretekárske plochy poctivo zasnežili umelým snehom. Zatiaľ iba miesta na súťaženie, ale aby to na záberoch kamier nevyzeralo čudne, možno pridajú pár vločiek aj okolo. Ale ktovie, možno organizátori ani nechceli, aby napadol sneh. Veď to, že sneží, nie je ničia zásluha. Naopak, pripraviť zimné podujatie navzdory počasiu, tomu sa povie výkon hodný obdivu.

Treba povedať, že veľa alternatív k Pekingu nebolo. V čase výberu miesta konania sa už viaceré európske mestá odhlásili. Jediným protikandidátom zostalo Almaty z Kazachstanu. Po nedávnych udalostiach v tejto krajine je asi dobré, že nakoniec bol vybratý Peking. Ten sa tak stal prvým mestom v histórii, kde boli obe verzie olympiády. Nezaškodí si pripomenúť, že práve počas tej letnej v roku 2008 napadli Rusi Gruzínsko (zrejme v pude sebazáchovy). Azda sa história teraz nezopakuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite