Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí hádzanári na Majstrovstvách Európy

.martin Papšo .šport

Trochu v tieni športových úspechov Petry a nešportových neúspechov Novaka sa odohrávajú Majstrovstvá Európy hádzanárov na Slovensku (a Maďarsku). Po základných skupinách, žiaľ, už bez našich.

Slovenskí hádzanári na Majstrovstvách Európy SITA/Marek Lukáč Patrik Hruščák zo Slovenska (uprostred) počas zápasu základnej F – skupiny na Majstrovstvách Európy v hádzanej mužov EHF EURO 2022 medzi Slovensko – Rusko v Košiciach

začiatok každého roku patrí majstrovstvám v hádzanej a striedavo súperí európska a svetová elita. V skutočnosti je to jedno, lebo najlepšia hádzaná sa hrá v Európe. Tých pár mužstiev z Ázie či severu Afriky bývajú len priemerným spestrením. Medaily všetkých kovov počas všetkých ročníkov MS doteraz s jednou jedinou výnimkou brali totiž vždy európske mužstvá. V tomto je hádzaná dosť podobná hokeju, ktorý sa s výnimkou USA a Kanady hrá poriadne tiež len v Európe. Tým sa podobnosť s hokejom (aspoň v našom prípade) zďaleka nekončí.

paralely

Najlepší výsledok (ak nerátame MS v hokeji, kde mužstvá nehrajú v najsilnejšom zložení) sme dosiahli v roku 2010 na olympiáde vo Vancouveri. Hádzanári sa dostali na MS len dvakrát – v rokoch 2009 a 2011. (Ak zoberieme do úvahy jedinú účasť futbalistov na MS, môžeme smelo vyhlásiť toto obdobie za zlatý vek kolektívnych športov na Slovensku.) Nasledujúcich niekoľko rokov nasledoval v oboch športoch výrazný ústup z pozícií. Podobnosť je aj v tom, že taktiku na zápasy neurčoval tak úplne tréner, ale hráči z NHL. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite