Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začína Vuelta Espaňa. Bude výnimočná a nemali by ste si ju nechať ujsť!

.miroslav Lettrich .šport

Sezóna v cyklistickom profi-pelotóne drží fanúšika v napätí neustále. Jej vrcholmi sú okrem piatich jednorazových monumentov najmä tri trojtýždňové preteky kategórie grandtour: Okolo Francúzska (Tour de France), Okolo Talianska (Giro d‘ Italia) a Okolo Španielska (Vuelta Espaňa). Práve v sobotu 14. augusta odštartovala tretia tohtoročná grandtour – Okolo Španielska. Existuje niekoľko skvelých dôvodov nazdávať sa, že tohtoročné zápolenie bude výnimočné a oplatí sa ho pozorne sledovať.

Začína Vuelta Espaňa. Bude výnimočná a nemali by ste si ju nechať ujsť! TASR/AP Jumbo-Visma's Primoz Roglic yklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma sa teší z víťazstva v 1. etape cyklistických pretekov Vuelta a Espana z Irunu do Arette (173 km) 20. októbra 2020

čo nám Vuelta Espaňa v edícii 2021 ponúka? 

Na cyklistov čaká 21 etáp v celkovej dĺžke 3336 km, štartuje sa krátkym prológom na severe Španielska v provincii Burgos a cieľ celého podujatia je 5. septembra v svetoznámom pútnickom meste Santiago de Compostela. Organizátori tradične pripravili náročnú trať. Už tretia etapa ponúka prudký a dlhý dojazd: takmer 9 kilometrové stúpanie Picón Blanco s priemerným sklonom 8,9%.  Určite už tu budeme svedkami prvých ziskov a strát favoritov na celkové poradie. Piata etapa zasa hrozí možnými komplikáciami vo veternom kraji v okolí Alcebate. Nejedna nádej favoritov zhasla práve v dôsledku roztrhania pelotónu na bočnom vetre. Pripravenosť najlepších vrchárov preverí dojazd deviatej etapy, ktorá vrcholí po viac než 20 kilometrovom stúpaní so sklonom necelých 6% na Puerto le Velefique. Niektorí označujú práve túto etapu za vôbec najťažšiu. Okrem záverečného kopca totiž cyklisti vystúpajú aj na Collado Venta Luisa, oficiálne vypísané „len“ ako 21 kilometrové stúpanie, v skutočnosti však cyklisti šliapu do kopca takmer 40 kilometrov, a to všetko v pustej a horúcej andalúzskej polopúšti. Aj záver štrnástej etapy ponúka zaujímavý dojazd: stúpanie Pico Villuercas má 16 a pol kilometra s priemerným sklonom 6,3%. No a potom nás bude čakať to najlepšie: záverečný týždeň. Sedemnásta etapa vrcholí na známom kopci Lagos de Covagonga (viac než 12 km so sklonom cez 7%). Bude to už dvadsiaty druhý výstup na Covadongu v histórii Vuelty. Hneď na ďalší deň cyklistov pre zmenu čaká extrémne náročné stúpanie Alto del Gamoniteiro, ktoré ešte v itinerári Vuelty nikdy nebolo. Ide o skoro 15 kilometrové stúpanie s priemerom až 9,7%! Práve takéto stúpania s brutálnym sklonom sú doménou Vuelty. Odborníkmi je táto etapa označovaná ako jedna z kľúčových celého podujatia. Toto stúpanie v Astúrii je nebezpečné aj tým, že vedie po úzkej a kľukatej ceste, čo je pre tento región príznačné. Posledná možnosť posunúť sa v celkovom poradí pre vrchárov nastane v dvadsiatej etape, ktorá neobsahuje extrémne stúpania, ale kombinácia celkovej únavy a piatich výživných stúpaní, môže urobiť svoje. Ani po tejto etape ešte nemusí byť všetko jasné. Vuelta Espaňa v edícii 2021 totiž končí dlhou, takmer 34 kilometrovou individuálnou časovkou vo zvlnenom teréne s cieľom v Santiago de Compostela.

to však nie je všetko!

Dôvod, prečo bude Vuelta 2021 výnimočná spočíva nielen v zaujímavom itinerári pretekov. Tohtoročná Vuelta je vplyvom mnohých okolností plná mien pretekárov neuveriteľne hladných po úspechu, a práve tento faktor z nej môže urobiť nezabudnuteľné predstavenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite