Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desať najdôležitejších udalostí Eura 2020

.peter Bálik .šport .futbal

Každý veľký futbalový turnaj prinesie nezabudnuteľné momenty, vďaka ktorým si ho budeme pamätať. Maradonova ruka? MS 1986 v Mexiku. Panenkov „dloubák“? ME 1976 v Juhoslávii. Najhorší tím, ktorý vyhral Euro? Grécko na ME 2004 v Portugalsku. .týždeň vybral desať najdôležitejších udalostí Eura 2020, ktoré sa konalo po celom kontinente.

Desať najdôležitejších udalostí Eura 2020 FRIEDEMANN VOGEL/POOL/GETTY IMAGES 12. jún 2021 Kodaň, Dánsko: Okamihy hrôzy prežili aktéri stretnutia Dánsko – Fínsko, keď v prvom polčase dánsky futbalista Christian Eriksen bezvládne spadol tvárou na zem pre zástavu srdca. Život mu zachránili lekári, ktorí ho museli niekoľko minút oživov

1. Šialenstvo v Budapešti

Bola to malá schizofrénia, no dalo sa to prežiť. Euro 2020 sa odohralo v roku 2021, ale život v pandémii je predsa absurdný, nie? Zatiaľ čo v celej Európe boli štadióny zaplnené len do tretiny alebo polovice, v susednom Maďarsku sa jeden kvázikresťanský autokrat rozhodol, že problém s covidom je pre „skvelé“ čínske a ruské vakcíny navždy vyriešený. Celý svet mohol sledovať plný budapeštiansky štadión, ako drukuje svojim futbalistom proti Portugalsku, ktoré si na zápas dotiahlo tisícky svojich priaznivcov. Pohľad na tribúny bol o to horší, že medzitým sa v Portugalsku začala rozmáhať superinfekčná delta. UEFA bola z počtu divákov nadšená, dávala Budapešť ostatným mestám za príklad, no zvyšok Európy vrátane Slovenska, ktoré tam malo niekoľko stoviek fanúšikov, v duchu videl stúpajúce krivky nakazených a mŕtvych. Organizátorom turnaja sa však podarilo udržať covid na uzde. Tých pozitívnych prípadov medzi futbalistami bolo len zopár a nijako neovplyvnili priebeh zápasov. To je malý zázrak.    

2. Ušiel nám vlak

Prišli sme, videli sme, odišli sme. Tak by sa dal zhodnotiť výkon našich futbalistov na ME. Pred turnajom nás označovali za futbalových trpaslíkov. Ťažko sme mohli namietať. Na Euro sme sa dostali preto, že na turnaji sa prvýkrát zúčastnilo 24 krajín, ako aj preto, že naši súperi boli v baráži ešte drevenejší ako my.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite