Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tenisová legenda Kukal: Slovenský tenis je v najväčšej kríze vo svojej histórii

.rudi Rus .šport .rozhovor

Jan Kukal je chodiaca žijúca encyklopédia moderného tenisu. Pražský rodák žijúci na vidieku neďaleko Senca sa stal obeťou pandémie covidu – pre odloženú operáciu stále čaká na nové koleno, a tak po dlhých siedmich dekádach nemôže vybehnúť na kurt. Prehľad v tomto krásnom športe mu však rozhodne nechýba. Jeho odborný názor je jednoznačný – súčasný slovenský tenis je vo veľkých ťažkostiach.

Tenisová legenda Kukal: Slovenský tenis je v najväčšej kríze vo svojej histórii Jan Kukal Boris Németh

skôr, než prejdeme ku kríze, začnime jej opakom. Jeden z najväčších úspechov československého tenisu sa odohral na US Open v roku 1986. Mužské finále hrali Ivan Lendl a Miloš Mečíř, ženské Martina Navrátilová a Helena Suková, juniorskú štvorhru dokonca vyhrali Radka Zrubáková a Jana Novotná.

Všetko sme vyhrali. Ešte aj vo finále ženskej štvorhry proti sebe stáli Navrátilová s Hankou Mandlíkovou. Som rád, že som bol pri tom. Bol to neuveriteľný zážitok. Suková nemala šancu, hoci predtým raz s Martinou vyhrala. Lendl vyhral tiež celkom jednoznačne.

je vôbec v dnešnom tenise niekto, kto by trénoval rovnako intenzívne a fyzicky náročne ako vtedy Ivan Lendl?

Lendl to mal naozaj celé vydreté, všetko bolo vo fyzičke. Z mladých hráčov to tak má dnes hádam len Rakúšan Dominic Thiem. Ivan vychádzal pri svojej fyzickej príprave zo školy legendárneho Austrálčana Harryho Hopmana, podľa mňa najúspešnejšieho a najlepšieho trénera všetkých čias. U neho sa najskôr bežali šprinty na dráhe. Trikrát päťdesiat metrov, potom dve stovky, štyristovka – úplne brutálne. Zakončili to výklusom na jednu míľu. A pokračovali na tréning, kde hrali jeden na dvoch – toto sa napríklad v Európe vôbec nepraktizovalo. Takýto tréning trval dve hodiny. Poobede ich čakal zápas na tri víťazné sety a večer ďalšie behy. Ivan Lendl si tieto tréningy upravoval o svoje vlastné špeciality, ako napríklad hodinový intenzívny tréning s kartónom 64 loptičiek – tréner na polovici ihriska a celý čas naplno behy. Celú hodinu. Keď som to isté skúšal s inými hráčmi, museli sme časový interval skracovať. Ženy to, napríklad, vydržali asi tak dvadsať minút. 

dobrá fyzička je kvalitným predpokladom, ale určite nie zárukou špičkových výkonov na kurte.

Ivan mal okrem toho super psychiku, veľké sebavedomie, silné ego. Osobnosť, vysokú inteligenciu – vďaka tomu všetkému si to celé vydrel a eliminoval akékoľvek fyzické nedostatky. Bol napríklad dosť tuhý, strečingu veľa nedal – tam, kde sa iní športovci v stoji bez problémov dotknú zeme, on dočiahol sotva pod kolená. Mal problém s plávaním a keď sme hrali futbal, tak iba chytal v bráne (smiech).

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite