Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marcel Merčiak o Superlige: Futbal čakajú krušné obdobie neistoty. Ako v každom vojnovom stave

.marcel Merčiak .šport .šport

Malo to byť zemetrasenie, ale seizmický otras deklarovanej revolúcie nemal ďalekosiahle následky. Futbal prežil útok na svoje korene, útok zahalený do fráz o novej ére a napredovaní, vyvolávajúci vojnu mimo ihriska.

Marcel Merčiak o Superlige: Futbal čakajú krušné obdobie neistoty. Ako v každom vojnovom stave BURAK AKBULUT/ANADOLU AGENCY/AFP/PROFIMEDIA 29. október 2020 Mad- rid, Španielsko: Floren- tino Perez, prezident Realu Madrid mal stáť na čele kontroverzné- ho futbalového projek- tu nazvaného Európ- ska Superliga.

futbal – to sú fanúšikovia, hráči, rozhodcovia, tréneri, manažéri, volení a nevolení funkcionári, médiá, družstvá, tímy, kluby a ich majitelia. Tých prvých je najviac, tých posledných je najmenej. Poslední nikdy nezabudnú pripomenúť, že prví sú pre nich a pre futbal najpodstatnejší. Dvanásti veľmi vplyvní z tých posledných sa rozhodli optiku zmeniť, mysliac si, že prví budú jasať ako pri víťazstvách, ligových a pohárových triumfoch či rekordných prestupoch. Nestalo sa. Futbal si môže vydýchnuť. Na ako dlho?

nový strašiak 

Nič za posledné roky nepostavilo futbalovú obec na nohy tak, ako projekt novej Superligy. Spoločné vyhlásenie dvanástich z najsilnejších európskych klubov publikované v nedeľu neskoro večer, bolo absolútne nečakané. Prišlo v čase vrcholiacich rokovaní medzi Asociáciou európskych klubov (ECA) a UEFA o budúcej podobe Ligy majstrov, len dva dni po tom, čo obe strany dospeli k dohode, ktorá mala byť ešte formálne odobrená exekutívou UEFA. 

FIFA a UEFA riadia futbal vo svete (od roku 1904), resp. v Európe (od roku 1954). Riadia šport, ktorého popularita a silné prepojenie na všetky sociálne vrstvy vyrástli najmä vďaka tomu, že futbal má desaťročia pevne danú hierarchiu a štruktúru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite