Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trh vo futbale. Naozaj veľké peniaze zabíjajú šport?

.martin Papšo .šport

Trh, aké to škaredé slovo! Aj teraz, keď sa chcelo niekoľko bohatých európskych futbalových klubov utrhnúť a zahrať si vlastnú elitnú súťaž nazvanú Superliga. Zastávať sa trhu a kapitalizmu začína byť pomaly hanba. Že by sme to aj tak opatrne skúsili?

Trh vo futbale. Naozaj veľké peniaze zabíjajú šport? SITA/AP Photo/Manu Fernandez

ambíciou tohto textu nie je posudzovať, či aktuálny návrh Superligy dával zmysel. Keďže tento konkrétny projekt, zdá sa, skončil prv, než začal, ani to nemá význam. Otázka je skôr, či v nejakom inom formáte má zmysel (nielen ekonomický) spojiť tie najlepšie (alebo ak chcete najbohatšie) mužstvá dohromady a vytvárať elitnú súťaž. Aké boli výhrady kritikov? Hysterické samozrejme, ale to je len forma, pozrime sa bližšie na obsah.

Kritika by sa dala zhrnúť približne do konštatovania, že pre chamtivosť pár investorov sa zabije futbal ako šport. Najprv k tej chamtivosti. Asi sa predpokladá, že majitelia bohatých klubov už zarobili dosť peňazí, a preto im v ďalšom zarábaní treba zabrániť. Ale urobme kompromis, budeme sa tváriť, že to konštatovanie nie je motivované závisťou a ak by to futbal prežil, tak investori smú zarábať aj viac ako doteraz. A môžeme sa tak sústrediť výhradne na tú športovú stránku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite