Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo ukázali tri zápasy futbalovej „repre“. Hamšíkovská generácia končí a tá nová ju zatiaľ nedokáže nahradiť

.peter Bálik .šport

Futbal je krásny v tom, že je plný zvratov a nepredvídateľných udalostí, ale keď predeň dáte prívlastok slovenský, vtedy sa začína dráma, ktorá nemá ďaleko od filmových trhákov.

 Čo ukázali tri zápasy futbalovej „repre“. Hamšíkovská generácia končí a tá nová ju zatiaľ nedokáže nahradiť MARTIN BAUMANN/TASR : Milan Škriniar otvára skóre kvalifikačného zápasu Slovensko – Rusko.

pred úvodným trojzápasom na ceste na Majstrovstvá sveta v Katare 2022 sme rátali, že získame sedem bodov.  Zo zápasov s Cyprom a Maltou, outsidermi našej skupiny, sme si sme potrebovali vyťažiť povinných šesť bodov a rátali sme, že so silným Ruskom získame aspoň bod. Bol to však trojzápas, ktorý prognózy postavil úplne na hlavu. Po prvých dvoch stretnutiach sme si hovorili, že kvalifikácia je nadobro stratená a nahlas sa hovorilo o výmene trénera. No po našom heroickom výkone s Ruskom máme nakoniec päť bodov a zostávame v hre o postup.

pohodlná voľba?

Aby sme pochopili, čo sa stalo, musíme sa vrátiť do predchádzajúcej kvalifikácie. Pod predošlým trénerom Pavlom Hapalom to s našou reprezentáciou išlo z kopca. Zväz českého kouča odvolal a na jeho miesto dočasne povolal Štefana Tarkoviča, niekdajšieho asistenta Jána Kozáka, ktorý toto prostredie dôverne poznal. Jeho úlohou bolo zatriasť mužstvom, ktoré sa pod Hapalom prepadlo do totálnej letargie. Technický riaditeľ SFZ svoju misiu splnil. V poslednom a rozhodujúcom barážovom zápase so Severným Írskom sme nehrali dobre, ale tréner nabudil tím do takej miery, že sa mu podarilo postúpiť.

Tarkovič si svoje miesto zastal a hlavne preto nakoniec dostal od zväzu dôveru, aby pokračoval ďalej. Niektorí novinári tvrdili, že išlo skôr o pohodlnú voľbu, ktorej nepredchádzal poctivý výber a detailné mapovanie ďalších kandidátov, najmä keď sa SFZ otvorili ďalšie možnosti. V hre zrazu bol niekdajší najúspešnejší reprezentačný tréner Vladimír Weiss, ktorý vypadol v baráži s Gruzínskom alebo Pavel Vrba, špičkový kouč, ktorý naše slovenské prostredie veľmi dobre pozná. 

Napriek tomu voľba padla na Tarkoviča, ktorý sa stal trénerom v neľahkých časoch. Hamšíkovská generácia končí a tá nová ju, bohužiaľ, nedokáže stopercentne nahradiť. Pred aktuálnym trojzápasom médiá mapovali formu našich hráčov v zahraničných kluboch a ukázalo sa, že ich výkony nie sú bohvieaké. Hádam jedine Duda, Bénes a Kucka si držali akú-takú úroveň. Boli tam hráči, ktorí vysedávali skôr na lavičke, ďalším sa ani nezačala sezóna a keď sme sa dostali k útočníkom, tak vôbec nedávali góly. Forma reprezentácie vždy priamoúmerne závisí od toho, ako hráčom darí v kluboch. Tieto negatívne fakty nakoniec zaklincovalo zranenie Mareka Hamšíka, ktorý sa vrátil z Číny do švédskej ligy, aby sa rozohral pred Eurom, no na prvých tréningoch sa zranil a Tarkovič sa musel zaobísť bez neho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite