Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majstrovstvá sveta v hokeji 2020

.redakcia .šport .hokej

V roku 2020 sa majstrovstvá sveta v hokeji neuskutočnia. Slovensko malo šťastie, existovala totiž možnosť, že by sa šampionát A-kategórie nekonal na Slovensku v roku 2019, ale až tento rok.

martin Kohút, bývalý prezident SZĽH, dnes člen Výkonného výboru SZĽH

Slovensko malo svojím spôsobom šťastie. Mohli sme to byť my, kto by mal teraz hlavu v smútku. Pýtate sa prečo? Pôvodne sa totiž o majstrovstvá sveta 2019 spolu s nami uchádzalo aj Švajčiarsko. Na základe dohody medzi organizátormi oboch krajín bol svetový šampionát 2019 pridelený nám a IIHF následne pridelila MS 2020 Švajčiarom. Úplnou náhodou sme sa vyhli katastrofe. 

Je obrovská škoda pre hokej, že sa také niečo vôbec muselo stať. Vzhľadom na to, že ide o zdravie ľudí, je to, samozrejme, pochopiteľné. My všetci, ktorí sme si vlani prešli prípravou majstrovstiev sveta, sa vieme vcítiť do pocitov ľudí vo švajčiarskom organizačnom výbore. Sú za nimi minimálne dva roky práce. Títo ľudia na pravidelnej báze pripravovali všetky detaily svetového šampionátu tak, aby boli zorganizované čo najlepšie. Z informácií, ktoré máme, vieme, že Švajčiari dokonca pracovali s ešte vyšším rozpočtom, ako sme mali k dispozícií my. O to je tá tragédia horšia. Zvlášť preto, a to ma mrzí aj osobne, že René Fasel sa chcel na domácom turnaji rozlúčiť so svojou 26-ročnou kariérou prezidenta IIHF. 

SZĽH plánuje celý profit z majstrovstiev sveta investovať do rozvoja hokeja u nás. Tohtoroční organizátori automaticky o túto príležitosť prídu. Ich rozpočet sa pohyboval na úrovni 40 miliónov eur a vzhľadom na to, v akej fáze prípravy boli, väčšinu peňazí už investovali. Celé ich úsilie bude teraz postavené na tom, aby z poistky pokryli čo najviac nákladov. Ale neverím, že sa im vrátia všetky náklady, ktoré do toho vložili.

Ak by sme boli na ich mieste, našou snahou by určite bolo to, aby sa svetový šampionát u nás konal čo najskôr, ideálne hneď ďalší rok, aby celá snaha nevyšla navnivoč. Majstrovstvá sveta na ďalšie roky sú už však zadelené a tak, ako teraz dva roky pracovali Švajčiari na organizácii, už vyše roka určite pracujú aj Bielorusi a Lotyši. Odsúvať aj ich turnaj by bolo len hromadením starostí a finančných komplikácií. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite