Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O tréneroch, rodičoch a deťoch

.diana Kosová .šport .hokej

Organizovaný šport začal na svete vznikať na prelome 19. a 20. storočia. V čase vzniku novodobých olympijských hier sa šport stal nástrojom porovnávania najlepších športovcov z najlepších krajín v jednotlivých športových odvetviach, a teda akousi propagandou krajiny, ktorá prinášala národnú hrdosť.

O tréneroch, rodičoch a deťoch Ján Viazanička/SITA

postupne s odchodom dvoch svetových vojen začal byť šport aj nástrojom takzvanej mäkkej diplomacie a pomáhal riešiť konflikty, ktoré by inak zrejme prerástli do nepríjemných vojnových stavov. Obzvlášť v čase rozmachu jadrového arzenálu bola táto úloha športu veľmi potrebná. Za všetky možno spomenúť pingpongovú diplomaciu medzi USA a Čínou či kriketovú diplomaciu medzi Indiou a Pakistanom. 

Ani Československo nebolo výnimkou, šport, a najmä hokej, v ňom stvárňoval pomyslenú pomstu „Veľkému bratovi” a pomáhal obyvateľstvu vyrovnávať sa s útlakom zo strany Sovietskeho zväzu. Víťazstvá nad odvekým rivalom pomáhali uvoľňovať emócie i frustráciu a prinášali hrdosť.

Tieto časy sú už preč. Na svete každoročne ubúdajú vojnové konflikty a podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2009 nastala prvýkrát v histórii situácia, že počas roka zomrelo viac ľudí samovraždou než akýmkoľvek násilným aktom vrátane vojenských konfliktov. Tieto štatistiky každoročne hrozivo narastajú, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Znamená to, že vnútorný svet človeka sa preňho stal omnoho nebezpečnejším než to, čo naňho striehne vonku.

„Možno nebude mať každý tréner v živote šťastie vyhrať zlatú medailu, no každý tréner môže byť hrdý na to, že je vzorom pre svojich zverencov.“ 

Čo má s tým všetkým spoločné šport? Šport je neuveriteľne podnetné prostredie, ktoré dokáže pomáhať jednotlivcom aj tímom v rozvoji správnych vlastností tak, aby mohol byť vnútorný svet človeka preňho opäť bezpečným miestom. Musí však svoju novú úlohu v spoločnosti pochopiť a začať ju rozvíjať. 

Na jednej strane dokáže šport rozvíjať fyzické schopnosti a zručnosti, ktoré sa neraz stretávajú s obdivom nadšených fanúšikov. Na strane druhej je bezpečným prostredím, ktoré vystavuje športovca rôznym krízovým situáciám bez bezprostredného ohrozenia jeho života. Nájsť riešenie v takej situácii mu pomáha stať sa odolnejším a silnejším v prostredí reálneho života. Toto je to, čo potrebuje šport uchopiť: začať rozkladať na drobné a distribuovať poznatky o tejto úlohe medzi svojich funkcionárov, trénerov a rodičov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite