Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talenty nám odchádzajú do zahraničia

.šport .hokej

Projekt budovania stredoškolských hokejových akadémií v ôsmich slovenských krajoch naberá reálne kontúry. 

v trenčianskom VÚC sa už pracuje na výstavbe vzorovej športovovzdelávacej inštitúcie, ktorej pôsobenie by po nastavení a implementácii všetkých procesov malo začať hojiť rany slovenského mládežníckeho hokeja. 

Pomocnú ruku k reforme systému podala aj vláda SR. Na stredajšom zasadnutí schválila dotáciu vo výške 14 miliónov eur na vznik stredoškolských akadémií v ďalších siedmich krajoch. Hokejové osobnosti sa zhodujú, že ide o výraznú podporu v procese zavádzania systémového riešenia, ktoré slovenský mládežnícky hokej nevyhnutne potreboval.    

reakcia osobností slovenského hokeja

Michal Handzuš, bývalý dlhoročný slovenský reprezentant, člen VV SZĽH: „Peniaze, ktoré sme dostali od štátu, nás posunú dopredu. Práve pre mládež od 15 do 18 rokov, teda vo veku, v ktorom prichádza k úzkej špecializácii na šport, nemáme v súčasnosti vytvorené ideálne podmienky, aby sa chlapci mohli rozvíjať. Do štrnástich-pätnástich rokov ešte dokážeme držať krok so Švédskom či Fínskom. Príde však juniorský vek a zrazu sme o dve triedy nižšie. Zaostávame v kvalite súťaží aj v podmienkach na tréningy. Ak teda v tomto veku dokážeme skvalitniť rozvoj mládeže, veľa získame." 

Jozef Stümpel, bývalý dlhoročný slovenský reprezentant, člen VV SZĽH: „Som neskutočne rád, že veci sa začali hýbať správnym smerom. Aj vďaka finančnej podpore štátu môžeme podporiť rozvoj slovenskej mládeže. Bol to jeden z kľúčových bodov, ktorým bolo potrebné začať. Je dôležité, aby nám talentovaní chlapci neodchádzali do zahraničia, ale zostávali doma a mali k dispozícii ideálne podmienky a dostatočne kvalitné súťaže. Voľakedy sa u nás pracovalo s mládežou na vysokej úrovni, čo sa odzrkadľovalo na výsledkoch našich reprezentácií aj na počte hráčov v kvalitných zahraničných súťažiach vrátane zámoria. Hokejové akadémie nám pomôžu skvalitniť výchovný proces. Aj vďaka tomuto systémovému kroku sa v budúcnosti nebudeme musieť báť o výsledky nášho hokeja." 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite