Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový pohľad na úlohu športu

.richard Pavlikovský .šport .hokej

Hokej je na Slovensku tradične silnou témou. Nielenže vyvoláva emócie, ale tak nejako sme si zvykli, že vždy bol osvedčeným nástrojom našej identity.

bolo to tak v dôležitých obdobiach tejto krajiny – aj československej éry po roku 1968, aj slovenskej éry po roku 1993. Prostredníctvom hokejových výsledkov sme do sveta hlasno zakričali, čo sme práve zakričať potrebovali, a aj preto má Slovensko k hokeju dlhodobo silný citový vzťah.

Aktuálne výsledky na veľkých hokejových turnajoch, ale najmä prognózy najbližšej budúcnosti nám jednoznačne ukazujú, že – s odľahčením – „někde udělali soudruzi z NDR chybu“. Je preto potrebné rýchlo preladiť hokejky, korčule, ale najmä tvorivé myšlienky a srdcia na správnu svetovú frekvenciu. 

Nemá zmysel hľadať vinníka, tento vývoj sa dal v súvislosti s postavením športu v našej spoločnosti očakávať. Neznamená to však, že sa dnešná situácia nedá riešiť. Naopak, riešenie je pripravené a dobrou správou je, že ďaleko presahuje hranice hokeja. SZĽH si zadefinoval základný rozvojový dokument a už začal s realizáciou programu Misia slovenský hokej – národný rozvojový program slovenského hokeja. Vďaka modernému, až revolučnému prístupu k pohľadu na šport máme ambíciu vychovať novú zlatú hokejovú generáciu a zároveň pomôcť vychovávať mladých ľudí, komplexne pripravených pre pracovný trh aj občiansky život. Zjednodušene povedané, chceme byť znovu rešpektovanou svetovou kvalitou, ale zároveň aj najlepšou voľbou pre výchovu detí. Ak sa nám to podarí, znovu budeme pre spoločnosť užitočným nástrojom, keď významne pomôžeme rodinám aj zamestnávateľom. 

Našli sme pre naše plány podporu u mnohých partnerov (spomeniem podpísané memorandum o spolupráci s IUVENTOU), pričom niektorých z nich hokej vôbec nezaujíma ako šport, ale ako nástroj sociálnej inovácie – a to je dobré znamenie. Väčšinou bola priechodná naša ponuka „hokej plus pridaná spoločenská hodnota“. Presne na základe toho sme už začali s pilotnými aktivitami v Trenčíne, kde celý rozvojový program približne pred štyrmi rokmi myšlienkovo vznikal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite