Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smädný Sagan a horúčavy, Tour de France sa skončila. V čom boli preteky iné, než v minulých rokoch?

.dávid Jackanič .šport .šport

Peter Sagan získal svoj siedmy zelený dres pre najlepšieho špurtéra a osamostatnil sa v historických tabuľkách na prvom mieste. V mnohých ohľadoch to však bola iná Tour, než na akú sme boli zvyknutí z minulých rokov.

Smädný Sagan a horúčavy, Tour de France sa skončila. V čom boli preteky iné, než v minulých rokoch? ZAC WILLIAMS/SWPIX.COM/PROFIMEDIA 26. júl 2019 Valloire, Francúzsko: Julian Alaphilippe počas 18. etapy na Tour de France.

pred tohtoročnou Tour de France sa očakávalo, že by mohol mať Peter Sagan väčšie problémy s obhajobou zeleného dresu. Z médií i od fanúšikov zaznievalo, že nemá formu. Sagan však v podstate ovládol bodovaciu súťaž systémom „štart – cieľ“ a opäť ukázal, aký výnimočný cyklista je. Vyhrával šprintérske prémie, problém mu nerobili ani zvlnené etapy, bez problémov stíhal prísť do cieľa v časovom limite aj v náročných horských etapách. 

Utíšil tak všetkých kritikov a opäť ukázal, že sa na vrcholy sezóny dokáže pripraviť ako málokto. Navyše, v počte zelených dresov na Tour de France sa osamostatnil na čele pred Erikom Zabelom, s ktorým ho už dlho porovnávajú. 

Zabel získal šesť zelených dresov v sérii bez prerušenia v rokoch 1996 – 2001. Saganovi narušila sériu diskvalifikácia v roku 2017, keď po jeho diskutabilnom zásahu Marca Cavendisha lakťom rozhodcovia Sagana z Tour de France vylúčili. Je viac než isté, že keby Sagan vtedy v pretekoch pokračoval, rekord Zabela zlomí už o rok skôr. Sagan vyrovnal Zabela aj v počte víťazných etáp na Tour, ktorých má dvanásť a budúci rok by ho mal už podľa predpokladov predbehnúť. 

„Jediný, s kým sa počítalo ako s možným favoritom, bol Thibaut Pinot.“

Zabel bol doma superhviezdou, v Nemecku sa stal v roku 2001 športovcom roka. Počas kariéry zaznamenal viac než 200 víťazstiev, slávnu klasiku Miláno – San Remo vyhral dokonca štyrikrát. V niektorých ukazovateľoch teda pôsobí ešte lepšie než Peter Sagan.

No pri porovnávaní Sagana so Zabelom netreba zabudnúť na to, že Zabel získal zelené dresy aj pomocou dopingu, ku ktorému sa priznal až v roku 2003. A to vrhá zlé svetlo na kariéru fenomenálneho Nemca.

spanilá francúzska jazda

Veľa Francúzov si nepamätá, kedy naposledy sa tešil zo zisku žltého dresu domáci jazdec. Bolo to ešte dávno, v roku 1985, keď vyhral legendárny Bernard Hinault, celkovo päťnásobný víťaz Tour de France.

Nič nenasvedčovalo tomu, že by práve tento rok mohol byť „francúzskym ročníkom“. Romain Bardet bol úplne mimo formy, Julian Alaphilippe nikdy nebol jazdcom na dlhé trojtýždňové preteky a jediný, s kým sa počítalo ako s možným favoritom, bol Thibaut Pinot. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite