Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začal sa posledný týždeň Tour de France: Prečo aj Sagan potrebuje domestika?

.dávid Jackanič .šport

Vstupujúc do posledného týždňa Tour de France stále nie je jasné, kto sa stane na konci držiteľom žltého dresu. Rovnaká situácia je aj v boji o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Takúto vyrovnanú Tour sme nemali možnosť sledovať už niekoľko rokov.

Začal sa posledný týždeň Tour de France: Prečo aj Sagan potrebuje domestika? YOAN/EPA/PROFIMEDIA 7. jún 2019 Belgicko: Tím jazdcov z cyklistického klubu Bora Hansgrohe počas druhej etapy Tour de France. Aj vďaka týmto pomocníkom dosahuje Peter Sagan hviezdne výsledky.

tohtoročná Tour de France je v mnohom iná než tie ostatné. Peter Sagan po tom, čo jeho najväčší súper Michael Matthews vzdal súboj o zelený dres a vo zvyšku pretekov sa bude chcieť sústrediť len na úniky a pokúsi sa vyhrať jednu z etáp, stratil v súboji o rekordný siedmy zelený dres aj posledného konkurenta a stačí mu v podstate len splniť časové limity ťažkých horských etáp, nezraniť sa pri zjazdoch a prísť do cieľa.

V boji o bodkovaný dres o najlepšieho vrchára sa boj začína v poslednom týždni, keď sa pri vrchárskych prémiách rozdá veľa bodov. Thomas De Gendt je najskúsenejší vrchár z okruhu favoritov a ak vydrží v tých najväčších kopcoch, bodkovaný dres by mohol získať práve on. Najväčší favorit Julian Alaphilippe bodkovaný dres neobháji, pretože sa rozhodol útočiť na žltý dres pre celkového víťaza, ktorý mu vydržal určite dlhšie než predpokladal on sám i jeho tím. Pre Francúzov je to istá satisfakcia, keďže už niekoľko rokov nemali na Tour de France taký dlhý čas domáceho jazdca v žltom. Od Alaphilippa je to vskutku životný výkon a nie je vylúčené, že v budúcnosti žltý dres získa aj na konci pretekov.

„Domestik zaisťuje lídrovi tímu stopercentný servis.“

Pri pohľade na reálne najväčších favoritov na zisk žltého dresu je teda situácia rovnaká ako minulý rok, akurát že tím Sky zmenil sponzora a tým sa zmenil aj jeho názov. Od tohto roka vystupuje pod názvom Ineos. To nič nemení na tom, že je to stále najbohatší cyklistický klub s najlepšími jazdcami. Víťaz štyroch ročníkov Tour de France Chris Froome sa pred pretekmi nepríjemne zranil, a tak plní úlohu lídra tímu Geraint Thomas, minuloročný víťaz Tour de France. V obhajobe triumfu mu pomáhajú dvaja ďalší skvelí jazdci – Egan Bernal a Michal Kwiatkowski. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite