Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Začína futbalová liga, boj o titul i záchranu bude vyrovnanejší než minulý rok

.dávid Jackanič .šport

Troma úvodnými zápasmi dnes začína 27. ročník futbalovej Fortuna ligy. Kto bude majstrom a kto vypadne? Zopakuje Sereď spanilú jazdu z minulého roka? Aj to sú otázky pred novým ročníkom najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

Začína futbalová liga, boj o titul i záchranu bude vyrovnanejší než minulý rok Alexandra Čunderlíková/SITA 24. máj 2019 Bratislava: Minuloročným víťazom sa stal tím ŠK Slovan Bratislava.

formát ligy sa oproti minulému roku nezmenil. Dvanásť účastníkov najskôr odohrá zápasy systémom doma-vonku, čiže dvadsaťdva kôl. Následne sa súťaž rozdelí na dve polovice, prvá šestka bude hrať o titul, druhá o záchranu. Znova sa bude hrať systémom každý s každým doma aj vonku, každý tím teda odohrá za celú sezónu spolu tridsaťdva zápasov.

Čo sa týka európskych pohárových súťaží, víťaz ligy sa kvalifikuje do 1. predkola Ligy majstrov, druhý a tretí tím poputuje do 1. predkola Európskej ligy.

Mužstvo na poslednej priečke v tabuľke automaticky vypadne do druhej ligy, predposledný tím odohrá barážový zápas doma a vonku proti druhému tímu z druhej ligy.

„Príjemné oživenie môže do súťaže priniesť nováčik z Pohronia, ktorý si môže vziať inšpiráciu z minuloročného počínania Serede.“

Ak by nastala situácia, že by slovenský pohár (Slovnaft Cup) vyhralo jedno z mužstiev, ktoré v tabuľke skončí na jednom z prvých troch miest, o posledné miesto do predkola Európskej ligy sa bude hrať play-off. V semifinále by tak hral štvrtý so siedmym a piaty so šiestym po nadstavbovej časti. Víťazi by proti sebe následne hrali finále na jeden zápas, ktorý by sa odohral na ihrisku lepšie umiestneného mužstva. Liga teda získala na atraktivite aj takýmto spôsobom, pretože aj tím zo skupiny o záchranu má reálnu šancu dostať sa do európskych pohárov.

súboj o titul bude vyrovnanejší ako minulý rok

Majstrovský titul obhajuje Slovan Bratislava, ktorý minulý rok nemal v lige konkurenciu a prehral len dvakrát. Slovanisti však tento rok nevstúpili do sezóny dobre, vypadli v 1. predkole Ligy majstrov po zahanbujúcom výkone. Odniesol si to tréner Martin Ševela, s ktorým vedenie klubu deň po vypadnutí ukončilo zmluvu. Slovanisti majú teda iba dočasného trénera Vladka Radenkoviča a nie sú v optimálnej psychickej pohode.  

Dunajská Streda sa každým rokom zlepšuje.Martin Havran/SITADunajská Streda sa každým rokom zlepšuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite