Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj ženy hrajú!

.dávid Pásztor .šport

Ženský futbal je rovnaký ako mužský. Dvadsať žien naháňa loptu, dve sa ju snažia zastaviť. Prečo ženský futbal priťahuje oveľa menej pozornosti?

Aj ženy hrajú! ORANGE PICTURES VOF/ALAMY/PROFIMEDIA 7. júl 2019 Lyon, Francúzsko: Američanka Alex Morgan v strede sa so spoluhráčkami teší z víťazstva na MS žien vo futbale. Vo finále porazili Holandsko 2:0.

minulý rok sa v svetových médiách objavila správa, že 1 693 ženských futbalistiek zo siedmich najlepších líg sveta dokopy zarába toľko, ako útočník tímu Paris Saint-Germain Neymar. Brazílčan dostal za sezónu 2017/2018 plat vo výške 37 miliónov eur. 

Američanky, ktoré triumfovali na posledných dvoch ženských majstrovstvách sveta, to naštvalo. Ich najväčšia hviezda Alex Morgan spolu s ďalšími podali žalobu na Americký futbalový zväz. Cítia sa platovo diskriminované. 

No a zatiaľ čo v USA je ženský futbal dokonca populárnejší ako mužský, na Slovensku o tom nemôžeme hovoriť ani zďaleka. „Nevidíme ani len reklamu v televízii, že sa bude hrať kvalifikačný zápas,“ hovorí právnik slovenskej Únie futbalových profesionálov Peter Lukášek. Čo stojí za takým masívnym nezáujmom slovenskej verejnosti o ženský futbal?

Jednou z možných odpovedí je to, že slovenské futbalistky sa do povedomia verejnosti zatiaľ nezapísali žiadnym výrazným medzinárodným úspechom. Na nedávne majstrovstvá sveta sa im postúpiť nepodarilo. Jedným z dôvodov nedostatočnej kvality reprezentačného kádra môžu byť práve nízke platy. 

Naša reprezentačná brankárka Mária Korenčiová má tridsať rokov a aktuálne hrá v AC Miláno. Podľa jej slov rozdiely vidieť už aj tam, keďže plat jedného hráča z mužskej zostavy by im stačil na rok. 

Na Slovensku je to z tohto pohľadu ešte horšie. „My nemáme ani profesionálnu prvú ligu, ženy nedostávajú žiadny plat,“ hovorí Korenčiová. Ako jeden z problémov tento fakt uvádzajú takmer všetky osobnosti ženského futbalu. 

Vyskytuje sa aj v správe z prieskumu FIFPro, kde sa uvádza, že približne polovica všetkých hráčok sveta nie je nijako platená a viac ako 60 percent platených hráčok dostáva menej ako 600 dolárov, čo je trochu viac ako minimálna mzda na Slovensku. 

Podobný výskum medzi slovenskými hráčkami kopíroval výsledky toho celosvetového. Osemdesiat percent respondentiek odpovedalo, že od klubu dostávajú mesačne menej ako 200 eur. Takmer tri štvrtiny opýtaných futbalistiek uvádzajú, že popri futbale študujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite