Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sagan psychológa nepotrebuje

.dávid Jackanič .šport

Peter Sagan má za sebou ťažké obdobie. Napriek tomu však na Tour de France dokáže pravidelne podávať skvelé výkony. Tento rok nie je výnimkou. V čom teda tkvie výnimočnosť žilinského rodáka?

Sagan psychológa nepotrebuje YORICK JANSEN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA 10. júl 2019 Colmar, Francúzsko: Slovenský cyklista Peter Sagan v cieli víťaznej etapy Tour de France zo Saint-Die-des-Vosges do Colmaru.

v minulosti sme boli zvyknutí na to, že Peter Sagan vyhrával na Tour de France etapy pravidelne, viac sa mu však darilo i na menších prípravných pretekoch. Tento rok je v mnohom iný. Sagan má za sebou ťažké obdobie. Pred rokom oznámil, že sa s manželkou Katarínou rozchádzajú, do toho prišli aj nečakané zdravotné problémy. 

Víťazstvá na prípravných pretekoch pred Tour de France neprišli, vyhral len po jednej etape pretekov Okolo Kalifornie a Tour Down Under. Ale keď v kalendári príde na rad Tour de France, Sagan je schopný podávať skvelé výkony. 

Tento rok ide o jeho ôsmu účasť, pričom bojuje už o svoj siedmy zelený dres pre najlepšieho šprintéra. Ak ho tento rok získa, stane sa rekordérom, a predbehne tak na čele historických tabuliek Nemca Erika Zabela.

dokáže sa pripraviť

Peter Sagan na konci apríla v rozhovore pre .týždeň priznal, že i napriek slabšej sezóne je so sebou spokojný a pokúsi sa pripraviť na dva tohtoročné vrcholy sezóny – Tour de France a septembrové majstrovstvá sveta v Glasgowe. A výkonmi na tohtoročnej Tour potvrdzuje, že je naozaj výborne pripravený.

„U Petra Sagana však napriek osobným problémom nebadať výkyvy formy či výkonnosti.“

Ako sa mu to darí? „Športovci na úrovni Petra Sagana sú pod veľkým tlakom, očakávania sú veľké. V prípade Sagana, ktorý je svetovým športovcom, sú očakávania ešte väčšie. Na aj v tom je jeho veľkosť či nejaké tajomstvo úspechu, že vie výborne pracovať s tlakom na svoju osobu. Dokonca to vie využiť v tých najdôležitejších chvíľach vo svoj prospech. Jeho mentálna stránka je počas pretekov veľmi pevná,“ hovorí športový psychológ Peter Kuračka.

Prítomnosť mentálneho kouča je dnes v každom športovom odvetví takmer nevyhnutná. Zaujímavé však je, že Saganov cyklistický tím Bora Hansgrohe nespolupracuje so žiadnym mentálnym koučom ani športovým psychológom. Navyše mnohých športovcov úplne „odrovnajú“ krízy v osobnom živote. 

U Petra Sagana však napriek osobným problémom nebadať výkyvy formy či výkonnosti. „Sagan je výnimočný v tom, že sa dokáže naplno sústrediť len a len na svoj výkon,“ hovorí ďalej Peter Kuračka, ktorý vidí istú spojitosť medzi Petrom Saganom a fenomenálnym švajčiarskym tenistom Rogerom Federerom.

„Federer v jednom z rozhovorov aj priznal, že sa snaží podať na kurte čo najlepší výkon a nesnaží sa vôbec riešiť výsledky. Oddeľuje šport od súkromného, rodinného života. Áno, dá do toho všetko, no keď skončí zápas, venuje sa iným veciam – sebe, rodine, svojmu životu. Kto má svoju osobnú identitu veľmi založenú na svojich športových výkonoch či víťazstvách, prináša mu to veľké riziká pre všetky ďalšie oblasti života,“ dodáva Peter Kuračka, ktorý bol kedysi taktiež profesionálnym športovcom a vrcholovo sa venoval futbalu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite