Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sagan zelený dres obháji, súboj o žlté tričko nemá jasného favorita

.dávid Jackanič .šport

Prvým vrcholom cyklistickej sezóny bude tento rok prestížna Tour de France. Oči slovenských fanúšikov sa znova budú upierať na Petra Sagana, ktorý bude bojovať už o svoj siedmy zelený dres. Zaujímavý bude aj boj o žltý dres, v pelotóne sa totiž nenachádza vyslovený favorit.

Sagan zelený dres obháji, súboj o žlté tričko nemá jasného favorita AP Photo/Thibault Camus/SITA Tlak na Petra Sagana v bodovacej súťaži bude opäť enormný.

106. ročník slávnych pretekov Tour de France štartuje už prvou etapou so štartom v belgickom Bruseli. V nedeľu na cyklistov čaká tímová časovka. Okrem toho na pretekárov bude čakať ešte jedna časovka, individuálna, ktorá príde na rad už tradične v druhej časti pretekov. Časovky však tohto roku nebudú rozhodujúce, chlieb sa bude lámať až v kopcoch. 

Záverečná etapa bude patriť už tradičnému oslavnému dojazdu na Elyzejských poliach a tam sa bude očakávať súboj najlepších šprintérov. Otázne však je, koľko sa ich vôbec do záverečnej etapy dostane, pretože profil tohtoročnej Tour je veľmi náročný, na svoje si prídu najmä vrchári a šprintéri budú mať čo robiť, aby stihli splniť v tých najťažších horských etapách časový limit. 

Cyklisti počas 21 etáp prejdú celkovo až 3 460 kilometrov. Tie sa rozložili do profilovo siedmich rovinatých šprintérskych, piatich zvlnených stredne náročných a siedmich horských etáp a dvoch spomínaných časoviek. Finiš na vrchole stúpania sa vyskytne päťkrát. Bude to na kopcoch La Planche des Belles Filles, Tourmalet, Foix Prat d’Albis, Tignes a Val Thorens. Organizátori avizovali, že pôjde o „najvyššiu edíciu Tour“. Cieľ sa totiž bude nachádzať nad úrovňou 2 000 m. n. m. až trikrát.

Na štart sa postaví celkovo 22 tímov. Okrem 18 World Tour celkov divokú kartu dostali štyri tímy s prokontinentálnou licenciou. Ide o Cofidis, Total Direct Energie, Wanty – Gobert a Arkéa Samsic. Každý tím bude mať osem jazdcov, dokopy sa teda na Tour predstaví 176 cyklistov.

sagan je favoritom napriek tomu, že nemá najlepšiu formu

Tlak na Petra Sagana v bodovacej súťaži bude opäť enormný. Ak sa mu podarí získať svoj siedmy zelený dres pri ôsmej účasti na Tour, zapíše sa do histórie a osamostatní sa v historických tabuľkách na prvom mieste v počte víťazstiev v bodovacej súťaži. Momentálne sa o prvé miesto delí s Erikom Zabelom. Sagan však tento rok nemá ideálnu formu. Nepodarilo sa mu v podstate vyhrať žiadne veľké preteky, za čo mohli aj zdravotné problémy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite