Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

They are the champions

.marína Gálisová .šport .fototéma

Aká bola fínska cesta za zlatou medailou a v čom tkvie ich úspech?

They are the champions Petr David Josek/AP/SITA

fínsky tím preletel šampionátom ako kométa. Nikto iný neprejavil toľko disciplíny, bojovnosti a zároveň pokojného sústredenia. Vyzeralo to skoro ako zázrak. Fíni mali totiž kvalitnú súpisku, ale bez najhviezdnejších mien z NHL. Mužstvo, ktoré fínsky hlavný tréner Jukka Jalonen doviedol na Slovensko, vyzeralo zaujímavo, ale nie mimoriadne hrozivo a málokto by mu bol predpovedal zlato. Gro tvorili hráči momentálne hrajúci fínsku ligu.

A potom prišli zápasy. Fíni na úvod porazili Kanaďanov a bolo jasné, že sa chystá niečo extra. Ešte to, samozrejme, mohla byť aj náhoda – prvý zápas býva niekedy ťažší pre favorita, ktorým Kanada zjavne bola. Nasledovali však ďalšie víťazstvá a potom veľkolepé finále: Kanada v ňom znovu padla, a to tak, že o dominancii Fínov nezostala najmenšia pochybnosť. „Už budú len betónovať,“ poznamenal na adresu Fínov ktosi z mojich spoludivákov, keď sa finále vysielalo a fínsky tím mal vedenie.

„Vytvárame deťom pozitívne prostredie, aby si vybudovali zdravý vzťah k športu, aby ho brali ako komunitu.“

Ale kdeže, nebetónovali, hrali. Dokázali neuhnúť v defenzíve ani o milimeter, odrážať kanadský tlak bez jediného nervového tiku, aký by menej vyspelé tímy pripravil o všetko, a potom vždy vyraziť a vymyslieť – nie vymyslieť, pár ťahmi stvoriť – takú akciu, že ju vypointoval až gól v kanadskej bráne. A Kanaďania bojovali statočne. Len proti maximálne pevnému a zároveň flexibilnému tímu, akým boli Fíni, nemali šancu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite