Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Petr Čech ukončil kariéru: Gól nedostal 1025 minút, vrátil sa aj po úraze hlavy

.dávid Jackanič .šport

Keď prehráte 4:1, hoci je to aj finále Európskej ligy, hrdinom večera je váš súper. Pokiaľ sa práve nevoláte Peter Čech a nehráte posledný profesionálny zápas v kariére.

Petr Čech ukončil kariéru: Gól nedostal 1025 minút, vrátil sa aj po úraze hlavy John Dobson/Wikimedia

oči všetkých sa upierali na tohto hráča, ktorý strávil v obidvoch mužstvách neuveriteľných 15 rokov. Ten v stredajšom zápase zakončil svoju neuveriteľnú kariéru. Lepšieho súpera si želať nemohol.

Pred finále sa pritom do posledných chvíľ nevedelo, či vôbec Petr Čech nastúpi. V drese londýnskej Chelsea totiž strávil jedenásť rokov a práve v drese „The Blues“ sa stal brankárskou ikonou. No nemuselo to vôbec dopadnúť takto.

Keď v siedmich rokoch začal s futbalom, bola to v podstate z núdze cnosť. Odmalička obdivoval legendárneho hokejového brankára Dominika Haška, túžil byť ako on. Rodičia však na sponzorovanie hokeja nemali peniaze, a tak prihlásili malého Petra na futbal.

Aj to, že sa ocitol v bráne, bola zvláštna zhoda okolností. V desiatich rokoch si totiž škaredo zlomil nohu a keďže liečenie nepostupovalo tak ako malo a on dlhý čas kríval, presunul sa medzi tri žrde. Toto rozhodnutie sa nakoniec ukázalo ako jedno z najlepších, aké ho kedy postretlo.

legendou napriek zraneniam 

Čech s veľkým futbalom začínal v Blšanoch, odkiaľ sa presunul do Sparty Praha. Rodák z Plzne sa okamžite stal oporou v bráne večného rivala svojho rodného mesta. Hneď bolo jasné, že ak sa mu budú vyhýbať zranenia, čaká ho veľká futbalová kariéra. Tým sa nakoniec nevyhol, no legendou sa stal aj napriek - či vďaka?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite