Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výhody a nevýhody domáceho ihriska

.elena Akácsová .šport

Počas zápasov stúpa hladina testosterónu hráčom aj divákom pri telke. Rozhodcovia podvedome nadŕžajú domácim. Domáce ihrisko však môže byť aj pasca.

Výhody a nevýhody domáceho ihriska Marek Lukáč/SITA 11. máj 2019 Košice: Radosť fanúšikov aj hokejistov slovenskej reprezentácie zo streleného gólu v zápase proti Fínsku.

internety sa cez víkend bavili na dáme v červenej mikine, ktorá so silnými emóciami a nadávkou na perách prežívala náš prvý hokejový zápas na MS. Ak chcete porozumieť, čo sa to s ňou, s vami a vašimi blízkymi, ale i hráčmi a rozhodcami deje počas zápasov, tak tu je zopár zistení, ktoré sa vám aktuálne môžu zísť. 

nadŕžajúci rozhodcovia

Autori knihy Scorecasting: The Hidden Influences Behind How Sports Are Played and Games Are Won Toby Moscowitz a Jon Wertheim sa trošku povŕtali vo výsledkoch rôznych amerických športových líg viac ako sto rokov dozadu a potvrdili, že domáce mužstvá vyhrávali a stále vyhrávajú častejšie ako hostia, v niektorých ligách takmer 70 % zápasov.

„Každé prekonané časové pásmo súpera dáva domácim o 20 % vyššie šance na úspech.“

Laicky sa to vysvetľuje morálnou podporou davu fanúšikov, ale aj lepšou znalosťou domáceho terénu, alebo tiež výhodou domácej stravy aj postele. Moscowitz a Wertheim zozbierali ďalšie dáta, aby tieto vysvetlenia otestovali. Výsledok ich prekvapil: môžu za to rozhodcovia. Nie, nie sú podplatení. Oni nadŕžajú domácim bez toho, žeby si to vôbec uvedomovali. Jednoducho sa nechajú strhnúť atmosférou a keď rozhodnú v prospech domácich, alebo potrestajú súpera, blaží ich pocit, že urobili radosť toľkým ľuďom naraz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite