Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jürgen Klopp a jeho heavy metal

.peter Bálik .šport .tvár týždňa

Minulý týždeň sme zažili neuveriteľné semifinálové futbalové zápasy. Favoriti FC Barcelona a Ajax Amsterdam si šli takmer po istý postup do finále. A zostali pred jeho bránami. O víťazstvo v Lige majstrov sa pobijú ich súperi Liverpool FC a Tottenham Hotspur, odpisovaní aj ich vlastnými fanúšikmi.

Jürgen Klopp a jeho heavy metal ROBBIE STEPHENSON/JMP/REX FEATURES/PROFIMEDIA

famózny obrat v semifinálových zápasoch možno zatieni aj samotné finále v Madride. Čo sa to vlastne stalo? Bolo to šťastie, silná vôľa, hlad po úspechu či výkon na hranici sebaobetovania? Futbal je krásny v tom, že sa v ňom dejú nepredvídateľné veci.

hrdinovia a školáci

Ako je možné, že maródkou postihnutý Liverpool dokázal zmazať trojgólové manko zo zápasu vonku a po domácom víťazstve 4:0 postúpil do finále? Potupená Barcelona na čele s Messim na to nevie odpovedať. „Hrali sme ako školáci,“ vystihol ich výkon barcelonský Luiz Suárez.  

A druhý zápas? Mladý tím Ajaxu si bol už istý, že je na ceste do Madridu. Vonku porazil Tottenham 1:0 a doma po polčase vyhrával už 2:0, no nevýrazný súper vstal z mŕtvych a po troch góloch Lucasa Mouru postúpil. Hlavne ten posledný gól v poslednej sekunde nastaveného času sa zapíše medzi najheroickejšie góly modernej éry Ligy majstrov. 

Hrdinov semifinálových zápasov by sme našli niekoľko. Mohol by to byť Brazílčan Moura, ktorý sa nezmestil do kádra Paris Saint-Germain a prestúpil do Tottenhamu. Nakoniec sa stal mužom zápasu a „nočnou morou“ Ajaxu. Mohol by to byť aj odložený útočník Liverpoolu Divock Origi, ktorý posledné roky vyhrieva lavičku náhradníkov ako termofor, no dvoma gólmi plnohodnotne zastúpil zraneného Salaha. Núka sa aj argentínsky tréner Mauricio Pocchetino z Tottenhamu, ktorý hrá posledné dve sezóny s tým istým kádrom, lebo jeho klub nemá peniaze na nákupy, no jeho tím hrá stále o predné priečky Premier League. 

„Futbal nemá logiku,“ tvrdieval legendárny český tréner Pospíchal. Jeho pamätná veta nestarne, hoci my, ktorí v tejto prekrásnej hre (tak futbalu hovoria Brazílčania) hľadáme zákonitosti, sa s jeho tvrdením nevieme zmieriť. O osude zápasu môže rozhodnúť jeden vyhratý súboj či odrazená lopta, no cesta k úspechu je isto ľahšia, keď za ním stojí výnimočný tréner. Napríklad liverpoolský Jürgen Klopp.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite